Franga zvicerane shpallet kartëmonedha më e bukur e vitit

Franga zvicerane shpallet kartëmonedha më e bukur e vitit

Kuriozitete prill 08, 2018 - 19:06
Ja kush gjendet në vendin e dytë

Një konkurs i përvitshëm i organizuar nga Shoqëria Ndërkombëtare e Kartëmonedhave zgjedh prerjen më të bukur të nxjerrë nga bankat qendrore në të gjithë botën.

Për të dytin vit radhazi, është Zvicra vendi që shpallet fitues, falë kartëmonedhës së re me vlerë 10 franga. Kjo valutë përmban një palë duar që drejtojnë një orkestër dhe një hartë të vogël të sistemit të trenave në këtë vend, e cila përfaqëson saktësinë kombëtare në orar.

Image

Dizajni nga Manuela Pfrunder në fakt ishte zgjedhja e dytë e Bankës Kombëtare të Zvicrës kur zhvilloi konkursin në vitin 2005. Por banka zgjodhi të braktisë dizajnin fitues, i cili paraqiste virueset, embrionet dhe sistemin diellor, pas kritikave që mori nga publiku.

Image

Vendin e dytë në konkurs e mori Banka Mbretërore e Skocisë, për versionin e saj të kartëmonedhës me vlerë 10 paund britanikë, ku paraqitet matematicenia dhe astronomja, Mary Sommerville. /Telegrafi/