Artisti Orani pjesë e Contemporary Art Fair në Padov

Artisti Orani pjesë e Contemporary Art Fair në Padov

Kultura November 14, 2019 - 16:04

Këtë vit përsëri pavionet e Padova Fiere do të ringjallen për edicionin e 30-të të Arte Padova, një nga ngjarjet më të vjetra në botën e artit në Itali. Kjo do të zhvillohet nga 15 deri më 18 nëntor 2019.  

Ky është Panairi vjetor i Artit Bashkëkohor Padova, një ekspozitë arti kushtuar artistëve, pronarëve të galerive, kritikëve, artdashësve dhe koleksionistëve. Aty do të zbuloni pikturë, skulpturë, grafikë, fotografi, por do të ketë edhe konferenca dhe prezantime librash.

Arte Padova nuk është vetëm një hap i rëndësishëm për artistët e vendosur apo që aspirojnë, por edhe për talentet e reja që përfaqësohen në fushën e talentit të artit bashkëkohor. Në qendër të këtij panairi të artit bashkëkohor është fabrika e UFO Galeria e Arteve Bashkëkohore dhe Galeria e Arteve Epsilon, e cila këtë vit do të prezantojë The Surprizën e Rënies së Rëndësisë ’, një ekspozitë e kuruar nga Mauro Defrancesco, një galeriste italiane.

 

Qëllimi i ekspozitës së tij është të transmetojë optimizëm për origjinën e artit, ndërsa në të njëjtën kohë të hapë horizonte të reja artistike për artistët, duke i bërë të mundur që ata të përfshihen në dialog me publikun. Një grup i larmishëm artistësh do të prezantohen nga kuratori, përfshirë Shuk Orani, Luciano Caggianello, Feofeo, Luana Segato dhe shumë të tjerë. Si pjesë e kësaj ekspozite, do të interesohemi veçanërisht për një prej artistëve, Shuk Orani. Shqiptari vendas jeton dhe punon që nga viti 1993 si një artist i pavarur në Hamburg.

 

Në artin e tij, Orani merret me të re dhe të vjetër, shtron pyetje dhe hap zhvillimin natyror. Orani është një kritik i disorientimit njerëzor dhe mungesës së gatishmërisë për të menduar për kontekste më të mëdha, pasi ka mungesë kujtese, ndjenjash dhe intuitë. Pasi të imagjinohet se kjo mungesë në rritje shkakton një zvogëlim të realitetit, artisti eksploron se si materia me ngjyrë mund të ndryshojë një strukturë fillimisht të mangët dhe të gjenerojë mundësi të reja perceptuese. Pasioni i tij për artin dhe letërsinë e shtyn çdo ditë drejt dëshirave të reja dhe projekteve të reja artistike. Midis abstraksionit, neo-ekspresionizmit ose figuracionit, veprat e tij janë të gjalla, impulsive, dinamike dhe veçanërisht shprehëse.

 

 Sidoqoftë, talentit të tij nuk iu deshën vite për tu shprehur, sepse Orani tashmë është parë ndërkombëtarisht, në ekspozita solo dhe grupore. Në institucione prestigjioze si Muzeu i Artit Bashkëkohor në Pekin, Muzeu i Luvrit si pjesë e një çmimi fotografie në Paris ose Teatrit Kombëtar në qytetin e tij të lindjes në Kosovë. Disa javë më parë ai u përfaqësua edhe në Panairin e fundit të Artit Bashkëkohor në Cyrih në vitin 2019. Kjo është hera e dytë që ai prezanton veprën e tij në kontekstin e Arte Padova (2014 e fundit). Këtë vit artisti gjermano-kosovar paraqet katër nga portretet e tij spektakolare të grave. Në veprat e tij, një zbulon ekskluzivisht portrete femra të redaktuara në mënyrë të përpiktë me vija të zeza të bukura, një ngjyrë të verdhë të veshur me të kuqe, në një lloj jo finito. Abstraksioni dhe ngjyrat e çliruara shërbejnë si koncepte piktoreske që përcjellin të pakapërcyeshëm, pafundësinë dhe ringjallin karakterin e shenjtë të pikturës. Por, përkundër këtij sfondi, kompozimet piktorike janë veçanërisht tërheqëse përmes sensualitetit të tyre.