Çfarë i ndodhë trupit tuaj gjatë 30 ditëve agjërim?

Çfarë i ndodhë trupit tuaj gjatë 30 ditëve agjërim?

Shëndetësi maj 17, 2018 - 14:40
Lexo detajet

Në Ramazan, muslimanët agjërojnë një muaj hënor çdo ditë nga agimi deri në perëndim të diellit. Por jo vetëm muslimanët agjërojnë - edhe pse për ta agjërimi është një nga detyrat fetare, për shumë njerëz të tjerë agjërimi është dietë për të patur shëndet më të mirë.

LEXO EDHE: Në cilat vende agjërimi është më i gjatë?

Gjatë 30 ditëve të agjërimit trupi përfiton shumë, këtu kemi mbledhur një varg informacionesh interesante në lidhjen që ka agjërimi me shëndetin.

Faza e detoksifikimit 1 (Dita 2 deri në ditën 2):

Në ditën e parë të agjërimit, niveli i sheqerit në gjak bie. Zemra ngadalësohet dhe presioni i gjakut zvogëlohet. Glikogjeni tërhiqet nga muskujt duke shkaktuar disa dobësi. Vala e parë e pastrimit të trupit nga helmet është më e vështira. Dhimbjet e kokës, marramendjet, fryma e keqe, gjuha e tharë janë shenjat e para të pastrimit dhe uria mund të jetë më intensive në këtë periudhë, transmeton lajmi.net

Faza e detoksifikimit 2 (Dita 3 deri në ditën 7):

Yndyrnat, të përbëra nga acidet yndyrore të transformuara janë thyer për ta liruar glicerin nga molekulat e gliceridit dhe janë konvertuar në glukozë. Lëkura mund të bëhet me vaj sepse yndyrnat e dëmshme pastrohen nga trupi. Njerëzit me lëkurë të ndjeshme mund të kenë edhe puçra në lëkurë por që nuk janë për tu brengosur. Sistemi i tretjes merr një pushim tejet të nevojshëm pas një pune të gjatë pa ndërprerje dhe gjithë energjinë e përqëndron në pastrimin dhe shërimin e sistemit tretës.

Qelizat e bardha të gjakut dhe sistemi imunitar rriten. Gjatë kësaj periudhe mund të ndjeni dhimbje në mushkëri sepse organet e pastrimit dhe mushkëritë janë në proces të riparimit. Fryma është ende e keqe dhe gjuha e tharë. Brenda zorrës së trashë kryhen shumë pastrime të mëdha dhe të nevojshme.

Faza e detoksifikimit 3 (Dita 8 deri në ditën 15):

Ju do të përjetoni energji të zgjeruar, mendje të pastër dhe do të ndjeheni më mirë. Në dëm, lëndimet e vjetra mund të bëhen të acaruara dhe të dhimbshme. Ky është rezultat i rritjes së aftësisë trupore për të shëruar gjatë agjërimit. Nëse ju keni thyer krahun 10 vite më parë, ka inde të cilat shërohen gjatë periudhave të pushimit të trupit – përkatësisht agjërimit.

Ndërsa trupi zbulon indet e vdekura ose të dëmtuara, limfocitet hyjnë në substancat më të vjetra të dëmtuara të indeve të dëmtuara për të shpërndarë qelizat. Zonat e dëmtuara shërohen ngadalë derisa trupi i pushuar kontribon vetëm në gjërat të cilat nuk ka pasur kohë ta bëjë. Gjithashtu në këtë fazë vazhdimisht trupi lirohet nga toksinat.

Faza e detoksifikimit 4 (Dita 16 deri në ditën 30)

Trupi është plotësisht i përshtatur me procesin e agjërimit në këtë fazë. Ka më shumë energji dhe qartësi të mendjes. Periudhat e pastrimit mund të jenë të shkurtra dhe të pamundimshme. Në këto ditë ndodh që fryma është e lehtë dhe e freskët. Puna e shërimit të organeve po përfundon. Mekanizmat e detoksifikimit kanë hequr agjentët e dëmshëm./Lajmi.net/