Si i marrin emrat stuhitë tropikale?

Si i marrin emrat stuhitë tropikale?

Kuriozitete September 24, 2022 - 22:55

Tajfuni, ciklon dhe uragan janë emra për të njëjtën stuhi të fuqishme tropikale, por ato ndryshojnë në nga vijnë dhe sa të fortë janë.

Përkatësisht, ‘Nanmadol’ është emri i tajfunit që shkatërroi Japoninë në gjysmën e dytë të shtatorit. Ai u karakterizua si një super tajfun dhe në fakt është tajfuni i 14-të që ndodhi në këtë pjesë të vendit në të njëjtin vit, por gjithashtu mori epitetin si një nga më të fortët që ka goditur ndonjëherë Japoninë. Bilanci dhe pasojat e tij nuk janë aspak të papërfillshme , dy persona vdiqën, më shumë se 100 u plagosën, ndërsa më shumë se 100,000 shtëpi mbetën pa energji elektrike.

Në të njëjtën kohë, të paktën katër vdekje i janë atribuar uraganit Fiona që nga java e kaluar një në Guadalupe, dy në Porto Riko dhe një në Republikën Domenikane.

Fiona u shpall një stuhi tropikale e Kategorisë 2 me shpërthime prej 110 mph dhe potencial për t’u forcuar në një stuhi të kategorisë 4, përcaktimi i dytë më i lartë për stuhitë tropikale.

Potenciali shkatërrues i uraganeve shpesh shoqërohet me një sistem matjeje të quajtur Shkalla e Uraganit Saffir-Simpson. Është një shkallë me pesë pikë që i rendit uraganet nga më pak shkatërruesi (kategoria 1) tek më shkatërruesit (kategoria 5).

Gjithashtu, siç thuhet në faqen e internetit të OBSH -së, ndryshimi në emër nënkupton vendin ku ndodhen erërat.

Uraganët ndodhin në Oqeanin Atlantik dhe Oqeanin Paqësor lindor, ndërsa tajfunet ndodhin në Oqeanin Paqësor perëndimor. Nga ana tjetër, ciklonet tropikale ndodhin në Oqeanin Paqësor jugor dhe Indian. Nga viti 1998 deri në vitin 2017, uraganet ishin të dytat pas tërmeteve për sa i përket shkatërrimit.

Fjala uragan vjen nga fjalët e indianëve amerikanë Taino dhe do të thotë “fryma e keqe e erës”, ndërsa fjala tajfun do të thotë “erë e madhe”. Cikloni, vjen nga fjala greke që do të thotë “rrotë”.

Kur një stuhi merr një emër?

Meteorologët mësuan shumë kohë më parë se emërtimi i stuhive dhe uraganeve i ndihmon njerëzit të kujtojnë stuhinë, të komunikojnë në mënyrë efektive dhe rrjedhimisht të qëndrojnë më të sigurt nëse dhe kur një stuhi e veçantë godet bregdetin.

Në fillim të viteve 1950, Qendra Kombëtare e Uraganeve të SHBA-së zhvilloi për herë të parë një praktikë zyrtare për emërtimin e stuhive në Oqeanin Atlantik.

Një stuhi tropikale e merr emrin e saj kur shfaq një shteg qarkullues rrotullues dhe erërat arrijnë shpejtësinë 39 milje në orë, që është 63 kilometra në orë në kilometra. Një stuhi tropikale shndërrohet në uragan kur erërat arrijnë shpejtësinë 74 milje në orë, ose 119 kilometra në orë.

Ekspertët kanë krijuar lista me emrat e uraganëve për shumicën e pellgjeve kryesore të oqeanit në mbarë botën, shkruan Earth Sky, duke deklaruar se sot ekzistojnë gjashtë lista të emrave të uraganëve që përdoren për stuhitë në Atlantikun dhe Paqësorin Verilindor./euronews