UNESCO e shton iftarin në listën e trashëgimisë kulturore

UNESCO e shton iftarin në listën e trashëgimisë kulturore

Kultura December 06, 2023 - 15:23

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Kulturë (UNESCO) e ka futur të mërkurën iftarin, shujtën që përgatitet nga myslimanët gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, në listën e trashëgimisë kulturore.

Aplikacionin për këtë traditë socio-kulturore e kanë dorëzuar së bashku Irani, Turqia, Azerbajxhani dhe Uzbekistani.

“Iftari (i quajtur edhe eftar ose iftor) përgatitet nga myslimanët për t’u ngrënë pas perëndimit të diellit në muajin e Ramazanit”, ka thënë UNESCO-ja.

Iftari lidhet me mbledhje, “forcim të lidhjeve familjare dhe promovon bamirësi, solidaritet dhe shkëmbime kulturore”, është thënë në njoftim.

Në shumë shtete myslimane është traditë që iftari të niset duke ngrënë një hurme, e shoqëruar me një çaj.