Libri kthehet në bibliotekë pas gati 100 vitesh vonesë

Libri kthehet në bibliotekë pas gati 100 vitesh vonesë

Kultura May 27, 2023 - 12:59

 

Një libër i historisë amerikane është kthyer në një bibliotekë në Kaliforni me gati 100 vjet vonesë.

Një kopje e “Historisë së Shteteve Amerikane” të Benson Losing, botuar në 1881, “erdhi në shtëpi” vetëm këtë muaj, në bibliotekën e qytetit të Shën Helenës në Luginën e Napas, megjithëse afati i fundit për kthimin e saj ishte 21 shkurt 1927.

Në kohën kur libri u huazua, gjobat e vonuara ishin pesë cent të sotëm, që do të thotë se Jim Perry, i cili e gjeti librin në një kuti librash që i përkiste gruas së tij të ndjerë Sandra Lernd Perry, i detyrohej bibliotekës rreth 1756 dollarë. Për fat të tij, biblioteka ka pushuar së ngarkuari me gjoba të vonuara në vitin 2019, shkruan Guardian.

Ai i tha gazetës se ishte “shumë i sigurt” se gjyshi i saj, John McCormick, një pasardhës i një prej familjeve më të vjetra të pionierëve të Shën Helenës, ishte huamarrësi origjinal i librit.

Në fillim, Perry e la fshehurazi librin në banak dhe shmangu me sukses prezantimin me bibliotekarët, por megjithatë vendosi t’i përgjigjet thirrjes së bibliotekës, e cila donte të dinte më shumë për historinë e librit. Libri tani qëndron në një kuti xhami në hyrje të ndërtesës. /abcnews