Gjykata hedh poshtë aktakuzën ndaj zyrtarëve të lartë të IPK-së

Gjykata hedh poshtë aktakuzën ndaj zyrtarëve të lartë të IPK-së

Kronika korrik 10, 2018 - 17:32
Lexo detajet

Në gjykimin ndaj ish-kryeshefit të Inspektoratit Policor të Kosovës (IPK) Fitim Shishanit, drejtoreshës për Hetime Speciale në IPK , Valbona Osmani, si dhe drejtorit të Departamentit të hetimeve në këtë institucion, Jetullah Aliut, gjykata e ka hedhur aktakuzën e ngritur nga prokuroria.

Që të tre janë akuzuar nga Prokuroria se e kanë privuar në mënyrë të kundërligjshme nga liria kolegun e tyre për të cilin kishin marrë informacionin se ka qenë në një motel së bashku me një femër për të cilën është dyshuar se ka qenë e mitur.

Pas mbajtjes së shqyrtimit fillestar në mars të këtij viti, palët kanë pasur mundësi për t’i paraqitur propozimet dhe kundërshtimet e tyre sa i përket aktakuzës së ngritur nga ana e prokurorisë.

Gjyqtarja e vetme gjykuese, Fatime Dërmaku, duke vepruar sipas kundërshtimeve të të pandehurve si dhe mbrojtësve të tyre pas shikimit të të gjitha shkresave të lëndës ka konstatuar se nuk ka prova të mjaftueshme që mbështesin dyshimin e bazuar mirë se të pandehurit kanë kryer veprat penale në bashkëkryerje privim i kundërligjshëm i lirisë si dhe po në bashkëkryerje edhe veprën penale fotografim apo incizime të paautorizuara, andaj në mungesë të provave të mjaftueshme është hedhur poshtë aktakuza e ngritur nga Prokuroria Themelore e Prishtinës.

Sipas aktvendimit të Gjykatës Themelore të Prishtinës, në aktakuzën e ngritur nga Prokuroria Themelore në Prishtinë, të akuzuarit Fitim Shishani, Jetullah Aliu dhe Valbona Osmani në asnjë rrethanë nuk është vërtetuar se përtej dyshimit të bazuar në kohën e përshkruar në aktakuzë, kanë ndërmarrë veprime konkrete për të privuar nga liria në mënyrë të kundërligjshme të dëmtuarin Q.V.

Sipas aktakuzës i dëmtuari Q.V në korrik të vitit 2013 ka qenë së bashku me një femër për të cilën është dyshuar se është e mitur, në një motel afër Ferizajt.

Në aktakuzë thuhet se këtë  informatë e kishin pranuar të akuzuarit, Jetullah Aliu, Valbona Osmani të cilat sipas udhëzimeve të të akuzuarit tjetër Fitim Shishani kanë dalë në vendngjarje për ta verifikuar këtë informatë, me ç’rast pasi që kanë hasur në atë vend në të dëmtuarin nga ai janë marrë disniktivi dhe arma zyrtare dhe pas kësaj është njoftuar Policia e Kosovës.

Tutje thuhet se pas pranimit të informacionit, Policia e Kosovës kanë dalë në vendngjarje dhe pasi që kanë ndërmarrë veprimet hetimore në veturën e tyre kanë marrë atë femrën me të cilën kishte qenë i dëmtuari, për ta intervistuar në Stacionin Policor ndërsa i dëmtuari së bashku me të akuzuarit Jetullah Aliu e Valbona Osmani me veturën e tyre zyrtare po ashtu kanë shkuar në Stacionin Policor në Ferizaj për të intervistuar të dëmtuarin Q.V, në cilësinë e të dyshuarit.

Por sipas aktvendimit të Gjykatës Themelore, fakti se të pandehurit Jetullah Aliu e Valbona Osmani e as Fitim Shishani nuk e kanë privuar nga liria në mënyrë të kundërligjshme të dëmtuarin mund të vërtetohet nga procesverbali për seancën e marrjes së deklaratës në procedurë paraprake, ku i dëmtuari Q.V në cilësinë e të dyshuarit ka dhënë deklaratë në Sektorin Rajonal të Hetimeve në Ferizaj.

Sipas gjyqtares Fatime Dërmaku, fakti se i dëmtuari ka qëndruar në objektin e Inspektoratit Policor në Hajvali nuk mund të konsiderohet si privim i kundërligjshëm nga liria, pasi që të njëjtit atë natë i është përgatitur vendimi për suspendim.

Sipas këtij aktvendimi nga provat e lartcekura rezulton se në rastin konkret në veprimet e të pandehurve Fitim Shishani, Jetullah Aliu e Valbona Osmani nuk përmbushen elementet e veprës penale privim i kundërligjshëm i lirisë, pasi që të pandehurit nuk e kanë penguar të dëmtuarin që të lëvizë lirshëm.

Sipas gjyqtares së vetme gjykuese, provat e elaboruara nuk i inkriminojnë të pandehurit dhe se nuk e mbështesin as dyshimin e bazuar mirë për të proceduar me këtë çështje.

Po ashtu gjyqtarja Dërmaku ka vlerësuar se ky proces penal ndaj të pandehurve është zhvilluar në kundërshtim me dispozitat ligjore, ndër të tjera gjyqtarja në aktvendim përmend fatin se nga shkresat e lëndës, shihet se kallëzimi penal është paraqitur me datë 04 shkurt të vitit 2014 në Prokurorinë Speciale të Kosovës, e cila mëse 10 muaj nuk ka marrë aktvendim për fillim të hetimeve ndonëse Prokurori i kësaj prokuroria ka marrë deklaratat nga dëshmitaret. /Kallxo/