Mehaj dhe Rama flasin për rëndësinë e pjesëmarrjes së FSK-së në stërvitjen “Defender - Europe 21”

Mehaj dhe Rama flasin për rëndësinë e pjesëmarrjes së FSK-së në stërvitjen “Defender - Europe 21”

Aktuale May 06, 2021 - 17:23

Ministri i Mbrojtjes, Armend Mehaj, i shoqëruar edhe nga Komandanti i FSK-së, gjenerallejtënant Rrahman Rama, mbajtën konferencë për media në lidhje me stërvitjen “Defender - Europe 21”, ku po merr pjesë edhe Kosova.

Mehaj ka folur për rëndësinë e këtij ushtrimi për FSK-në dhe Kosovën, duke theksuar faktin se bashkëveprimi i FSK-së në një ushtrim të përmasave të tilla me ushtrinë e SHBA-së, aletit tonë kryesor strategjik dhe vendeve tjera aleate, është një ngjarje shumë e rëndësishme.

“Kjo stërvitje ka ndikim të jashtëzakonshëm në mjedisin e sigurisë rajonale në Ballkanin Perëndimor dhe shpreh fuqishëm qëllimin strategjik dhe përkushtimin e SHBA-së dhe aleatëve të saj, në mesin e tyre edhe Kosovës, për një Ballkan dhe Evropë, në paqe, siguri dhe stabilitet. Stërvitja ‘Defender-Europe 21’ na ofron mundësinë më të mirë për të rritur aftësitë tona së bashku me SHBA-në dhe aleatët e partnerët tjerë, në mënyrë që të jemi të gatshëm t'i përgjigjemi çdo lloj krize. Pjesëmarrja e Kosovës në këtë stërvitje si vend partner i SHBA-së, është ngjarje e rëndësishme që dëshmon përkushtimin e Republikës së Kosovës për paqen, sigurinë dhe stabilitetin rajonal dhe më gjerë, përmes gatishmërisë dhe ndërveprimit ushtarak të FSK-së me forcat amerikane dhe forcat e vendeve partnere”, citohet të ketë thënë Mehaj, raporton Zeri.info.

Ndërsa komandanti i FSK-së, Rrahman Rama, u përqendrua te objektivat e ushtrimit, nivelin e përgatitjeve, gatishmërinë e trupave për ndërveprim dhe koordinim me ushtritë tjera në terren dhe objektivat që priten të arrihen.

“Ky ushtrim ka për qëllim të ndërtojë gatishmërinë operacionale dhe ndërveprueshmërinë mes gjithë aleatëve dhe partnerëve. Përfshirja e FSK-së në këtë ushtrim ka domethënie të madhe, pjesëmarrja e FSK-së në këtë ushtrim ngrit aftësitë e personelit tonë në kryerjen e detyrave. Pjesëmarrja në këtë ushtrim demonstron aftësinë e vendit për të shërbyer si partner strategjik i sigurisë në regjion dhe më gjerë. FSK-ja do të vazhdojë të jetë pjesë e ushtrimeve dhe trajnimeve ndërkombëtare për të ngritur aftësitë e veta operacionale dhe të jetë e ndërveprueshme me partnerë”, tha komandant Rama.

Kosova në këtë ushtrim do të jetë në mesin e 16 vendeve pritëse. FSK-ja është e përfshirë me 330 pjesëtarë. Pjesa kryesore e ushtrimit do të realizohet nga data 17 deri 29 maj 2021. Komanda e Lartë (HICON) dhe Audienca Sekondare do të jenë të vendosura në Aeroportin e Gjakovës, kurse Ushtrimi Fushor do të realizohet në Zonën e Trajnimit në “Babaj të Bokës” në komunën e Gjakovës. Validimin e kapaciteteve të këmbësorisë do ta bëjë ekipi vlerësues i KDS në bashkëpunim me ekipin ushtarak amerikan të Brigadës të Ndihmës së Forcave të Sigurisë (Security Force Assistance Brigade SFAB). /Zëri