Amnesty International: Serbia ta ndalë menjëherë shitjen e armëve

Amnesty International: Serbia ta ndalë menjëherë shitjen e armëve

Aktuale korrik 22, 2018 - 18:25
Lexoni më shumë detaje

Serbia ka shitur 425 armë të quajtura Coyota dhe Zastava M21, në Kamerun ndërmjet viteve 2014 dhe 2016, armë këto të cilat janë blerë për të për të luftuar Boko Haramin.

Pas një video të ekzekutimeve në Kamerun që paraqiste ushtarë duke përdorur armë të prodhuara nga Serbia, Amnesty International i kërkoi Serbisë të ndalonte eksportimin e armëve në vend.

Amnesty International tha për BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) se Kameruni ka përdorur armët serbe në një model të "shkeljeve sistematike" të të drejtave të njeriut dhe i ka bërë thirrje Serbisë të pezullojë eksportin e armëve në shtetin afrikan.

"Duke pasur parasysh dëshminë e besueshme të armëve Zastava M21 që përdoreshin nga ushtarët e Kamerunit për të kryer ekzekutimet e tmerrshme jashtëgjyqësore të dy grave dhe dy fëmijëve të vegjël, Serbia - një furnizues kryesor i armëve të vogla në Kamerun, duhet të pezullojë furnizimet e mëtejshme", tha Patrick Wilcken hulumtues i kontrollit të armëve në Amnesty International.

"Kjo nuk është hera e parë që Amnesty International ka dokumentuar abuzimet e të drejtave të njeriut nga forcat kamerunike duke përdorur armët e vogla serbe. Përkundrazi, ajo pasqyron një model të shkeljeve sistematike, "shtoi Wilcken.

Komenti erdhi pasi Amnesty dhe Bellingcat deklaruan se kishin vërtetuar se arma e parë në videon e ekzekutimit të grave dhe fëmijëve, të akuzuar për përkatësi të grupit të jashtëligjshëm islamik Boko Haram, ishte një Zastava M21 e bërë nga Serbia.

Arma prodhohet në fabrikën shtetërore të armëve Zastava në qytetin qendror të Kragujevcit.

Ministria e Tregtisë e Serbisë, e cila lëshon leje për eksport të armëve dhe Ministria e Mbrojtjes, nuk iu përgjigj pyetjeve të BIRN-it për shitjen e armëve në Kamerun deri në kohën e publikimit.

Sipas të dhënave nga Traktati i OKB-së për Tregtinë e Armëve, Kameruni ka qenë një nga përfituesit më të mëdhenj të armëve serbe që nga viti 2013.

BIRN raportoi në shtator të vitit të kaluar se në disa postime në Twitter, kishin kapur imazhet e mitralozëve serb Coyote, në Kamerun dhe Nigeri, kapur me sa duket nga luftëtarët e Boko Haram.

Më 12 korrik, Amnesty raportoi se një hetim kishte "mbledhur dëshmi të besueshme se ishin ushtarët e Kamerunit të përshkruar në një video që kryente ekzekutimet e tmerrshme jashtëgjyqësore të dy grave dhe dy fëmijëve të vegjël".

Issa Tchiroma Bakary, Ministri kamerunas i Komunikimit, e hodhi poshtë këtë video si lajm të rremë, por tha se autoritetet do të zhvillonin një hetim.

"Megjithëse kemi treguar se kjo është e rreme, kreu i shtetit ka udhëzuar Ministrinë e Mbrojtjes të hapë një hetim tërësor në të cilin asnjë gur nuk duhet të lihet i pa lëvizur," citohet të ketë thënë Bakari.

Amnesty, megjithatë, deklaroi se "të dyja armët dhe uniformat e ushtarëve në video janë tregues të Ushtrisë së Kamerunit dhe modelet e ekranit përputhen me një numër njësish të mundshme, duke përfshirë këmbësorinë të rregullt dhe Batalionin e Intervenimit të Shpejtë (BIR) forcat e ushtrisë së Kamerunit ".

Paul Biya, i cili ka qenë President i Kamerunit për 36 vjet, po përballet me akuza për abuzime brutale të të drejtave të njeriut.

Më 13 korrik, Associated Press raportoi se Biya është një nga udhëheqësit më të gjatë në shërbim të Afrikës dhe se ai mbikëqyr një vend afrikan që po përballet me një lëvizje ndarëse anglofone dhe kërcënimin nga ekstremistët e Boko Haram që kalojnë kufirin nga Nigeria.