Gratë shtatzëna duhet të shmangin ushqimet e shpejta të ultrapërpunuara, sipas studimit

Gratë shtatzëna duhet të shmangin ushqimet e shpejta të ultrapërpunuara, sipas studimit

Shëndetësi February 10, 2024 - 21:33

Sipas një studimi të botuar në revistën Environmental International, nëse jeni shtatzënë, duhet të mendoni dy herë përpara se të hani një cheeseburger ose një pastë të paketuar.

Hulumtimet tregojnë se ftalatet, një klasë e kimikateve të lidhura me plastikën, mund të derdhen nga mbështjellja, paketimi dhe madje edhe nga dorezat plastike të veshura nga mbajtësit e ushqimit në ushqim. Pasi të konsumohen gjatë shtatzënisë, kimikatet mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut, përmes placentës dhe më pas në gjakun e fetusit, transmeton Klankosova.tv.

Kimikati mund të shkaktojë stres oksidativ dhe një kaskadë inflamatore brenda fetusit, vunë në dukje studiuesit. Literatura e mëparshme ka treguar se ekspozimi ndaj ftalateve gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun e peshës së ulët në lindje, lindjes së parakohshme dhe çrregullimeve të shëndetit mendor të fëmijëve si autizmi dhe ADHD.