Psoriaza e rëndë lidhet me rrezik më të lartë për sëmundjet e zemrës

Psoriaza e rëndë lidhet me rrezik më të lartë për sëmundjet e zemrës

Shëndetësi September 21, 2023 - 22:39

Psoriaza është një sëmundje inflamatore kronike e ndërmjetësuar nga imuniteti që prek 1-3% të popullsisë globale.

Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit me psoriasis të rëndë janë në rrezik më të lartë kardiovaskular në hetimin më të madh deri më sot mbi lidhjen midis psoriazës së rëndë dhe mosfunksionimit koronar mikrovaskular.

Në këtë studim, 503 pacientë me psoriazë pa sëmundje klinike kardiovaskulare iu nënshtruan ekokardiografisë Doppler transtorakale për të vlerësuar mikroqarkullimin koronar. Më shumë se 30% e pacientëve asimptomatikë në grupin e studimit kishin mosfunksionim koronar mikrovaskular, sipas studiuesve.

Hetuesi kryesor Stefano Piaserico, MD, PhD, njësia e dermatologjisë, departamenti i mjekësisë, shpjegoi: “Studimet e mëparshme kanë treguar se pacientët me psoriasis të rëndë kanë një sëmundje dhe vdekshmëri kardiovaskulare të rritur. Megjithatë, ka pasur kërkime të kufizuara mbi mekanizmat specifikë që qëndrojnë në themel të këtij rreziku në rritje, veçanërisht në lidhje me mosfunksionimin koronar mikrovaskular”.

Studimi zbuloi se ashpërsia e psoriazës, e vlerësuar nga treguesi i indeksit të ashpërsisë së zonës së psoriasis (PASI) dhe kohëzgjatja e sëmundjes ishin të lidhura në mënyrë të pavarur me CFR më të ulët, së bashku me praninë e artritit psoriatik.

Për më tepër, rezultatet nga studimi treguan se faktorët konvencionalë të rrezikut kardiovaskular, si përdorimi i duhanit, hiperlipidemia dhe diabeti mellitus, nuk ishin të lidhur në mënyrë të pavarur me reduktimin e CFR në pacientët me psoriasis të rëndë. Këto gjetje theksojnë rëndësinë e marrjes parasysh të inflamacionit dhe faktorëve të lidhur me psoriasis në vlerësimin e rrezikut kardiovaskular në pacientët me psoriasis të rëndë.

Gjetjet hedhin dritë mbi mekanizmin e mundshëm me anë të të cilit psoriaza rrit rrezikun e komplikimeve kardiovaskulare tek individët e prekur, në përputhje me studimet e mëparshme mbi kushtet inflamatore kronike, si artriti reumatoid, lupus eritematoz sistemik dhe skleroza sistemike. Studimi mbështet rolin e inflamacionit sistemik në zhvillimin e mosfunksionimit koronar mikrovaskular.

Dr. Piaserico komentoi: “Ne duhet të diagnostikojmë dhe të kërkojmë në mënyrë aktive për mosfunksionim mikrovaskular te pacientët me psoriasis, pasi kjo popullatë është veçanërisht në rrezik të lartë. Ne mund të supozojmë se një trajtim i hershëm dhe efektiv i psoriasis do të rivendoste mosfunksionimin dhe përfundimisht do të parandalonte rrezikun e ardhshëm të infarktit të miokardit dhe dështimit të zemrës që shoqërohet me të. Në përputhje me këtë, disa studime paraprake treguan se mosfunksionimi koronar mikrovaskular rikthehet pas një trajtimi biologjikë. Megjithatë, nevojiten studime prospektive për të konfirmuar nëse këto gjetje përkthehen në reduktime të ngjarjeve kardiovaskulare”.