Ushtrimet kryesore për përmirësimin e cilësisë së jetës për pacientët me sëmundje kronike të veshkave

Ushtrimet kryesore për përmirësimin e cilësisë së jetës për pacientët me sëmundje kronike të veshkave

Shëndetësi September 20, 2023 - 22:55

Rehabilitimi i bazuar në ushtrime mund të ngadalësojë sëmundjen kronike të veshkave, të rrisë gatishmërinë për transplantim dhe rikuperimin dhe të përmirësojë cilësinë e jetës, zbulon një studim i ri.

Në rrjetin kompleks të kujdesit shëndetësor, ku kushtet kronike mund të hedhin hije të gjata mbi jetën e pacientëve, shpresa e re po grumbullohet.

Kujdesi shëndetësor ka qenë prej kohësh në kërkim të një qasjeje holistike për t’u kujdesur për njerëzit me sëmundje kronike të veshkave (CKD), e cila prek 7.2 milionë në Mbretërinë e Bashkuar – 10 përqind e njerëzve.

Tani rehabilitimi i bazuar në ushtrime po bën valë si një ndryshim i lojës, zbulon një studim në revistën kërkimore “Current Opinion in Nefrology and Hypertension”.

Studiuesit në Universitetin Brunel të Londrës dhe Fondacioni i Spitalit King’s College, NHS, analizuan provat kryesore të kohëve të fundit në lidhje me ndikimin që ushtrimi mund të ketë në shëndetin e njerëzve me sëmundje të veshkave, përcjell Gazeta Shneta.

“Tani ka një sërë provash dhe udhëzime specifike për veshkat që mbështesin në mënyrë të vendosur një shtrirje të ndërhyrjeve pragmatike dhe të shkallëzueshme të bazuara në ushtrime për njerëzit që jetojnë me sëmundje kronike të veshkave,” tha fizioterapistja konsulente e Spitalit të King’s College, Dr. Sharlene Greenwood. “Ne jemi me të vërtetë pothuajse atje tani.”

Shumë persona me sëmundje kronike të veshkave kanë nevojë për mbështetje për të vetë-menaxhuar gjendjen e tyre në mënyra të tilla si t’i përmbahen medikamenteve të tyre, të monitorojnë progresin dhe të bëjnë ndryshime në stilin e jetës aty ku është e nevojshme, si dhe të kujdesen për shëndetin e tyre emocional.

Përgatitja për operacionin e transplantit të veshkave dhe rikuperimi pas tij janë të dyja fazat kryesore kur rehabilitimi i bazuar në ushtrime, si ecja, noti dhe çiklizmi mund të bëjnë një ndryshim jetik për njerëzit me sëmundje kronike të veshkave.

Pacientët që do të kenë dializë të veshkave dhe njerëzit në listën e transplantit do të përfitonin në shumë mënyra nga vlerësimet holistike të mirëqenies. Në këtë mënyrë, profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të përshtatin rehabilitimin e bazuar në ushtrime për nevojat specifike të pacientëve, duke i marrë ata në formën më të mirë për trajtim dhe duke përshpejtuar kohën e rikuperimit. /gazetashneta