Çfarë do të thotë vendndodhja e dhimbjes së kokës dhe si ta parandaloni atë?

Çfarë do të thotë vendndodhja e dhimbjes së kokës dhe si ta parandaloni atë?

Shëndetësi September 17, 2023 - 10:25

Dhimbjet e kokës fillojnë nga hiçi dhe ne zakonisht i anashkalojmë ato, duke fajësuar stresin ose lodhjen.

Mjeku Naheed Ali ofron ekspertizën e tij se saktësisht shkakton dhimbjet e kokës, kështu që mund të përpiqeni t’i parandaloni ato në të ardhmen.

Ai thotë se : “Dhimbjet e kokës, qofshin ato primare apo dytësore, mund të kenë ndikime të thella në jetën e përditshme. Identifikimi i saktë, shpesh i bazuar në vendndodhjen dhe simptomat shoqëruese, është thelbësor për ndërhyrjen efektive.

Si mund t’i dalloni ato?

Dhimbje koke në ballë

Dhimbjet e kokës që shfaqen në pjesën e përparme të kokës mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh. Dr Ali shpjegon: “Ju mund të keni dhimbje koke të tipit tension, të cilat shpesh vijnë nga faktorët e stresit, që vazhdojnë me dhimbje të shurdhër në të gjithë kokën”.

Dhimbjet e kokës nga tensioni shpesh mund të ndjehen si shtrëngim i fortë rreth kokës, ose nëpër ballë dhe tempuj. Zgjidhja, sipas Dr Ali, është të menaxhoni nivelet tuaja të stresit përmes teknikave të relaksimit si frymëmarrja e thellë, ndërgjegjja dhe meditimi.

Megjithatë, nëse është një alergji ose dhimbje koke sinusale, do t’ju duhet një qasje tjetër.

Dr Ali thotë: “Një alergji ose dhimbje koke sinusale zakonisht përqendrohet rreth zonave të sinuseve dhe ballit dhe shpesh lidhet me alergjitë ose infeksionet e sinusit”. Monitorimi dhe menaxhimi i alergjive tuaja është zgjidhja e vetme për këto dhimbje koke dhe ju mund të merrni këshilla për këtë në një farmaci.

Një lloj tjetër i dhimbjes së kokës në ballë, me të cilin shumë profesionistë mund të jenë të njohur, është ajo e lidhur me kafeinën.

Dhimbje koke të përkohshme

Dr Ali thotë se dhimbjet e kokës në grup paraqiten këtu. “Një dhimbje koke grupore paraqitet si dhimbje e fortë, shpuese e përqendruar zakonisht rreth njërit sy, por ajo mund të rrezatojë në tempull.”

Kjo lloj dhimbje koke është shumë më e zakonshme tek meshkujt dhe mund të parandalohet duke adoptuar një orar të qëndrueshëm të gjumit. “Duhet gjithashtu të kufizoni marrjen e alkoolit, një shkaktar i njohur për dhimbje koke grupore”,këshillon Dr.Ali.

Lloji tjetër i dhimbjes së kokës që mund të shfaqet në tempuj është ajo që Dr Ali i referohet si “dhimbje koke e grumbullimit të akullit”. Ai thotë: ‘Këto janë dhimbje të shkurtra, të mprehta, që zgjasin vetëm disa sekonda.’ Si i parandaloni ato? Nuk ka masa specifike që mund të merrni, por ka më shumë gjasa t’i merrni ato nëse keni migrenë ose dhimbje koke grupore.

Dhimbje koke okupitale

Dhimbjet e kokës okupitale nënkuptojnë dhimbje që shfaqen në pjesën e pasme të kokës dhe, përsëri, kjo mund të jetë shkak i tensionit, por ka dy lloje të tjera dhimbjesh që shfaqen këtu.

Dr Ali thotë: “Mund të jetë një dhimbje koke cervikogjene e cila vjen nga problemet e qafës dhe ndihet në bazën e kafkës. Si t’i parandalojmë këto? Dr Ali thotë se është e rëndësishme të sigurohet një konfigurim i duhur ergonomik nëse jeni duke punuar me orë të gjata në një tavolinë.

“Ushtrimet e rregullta të qafës mund të ulin tensionin”, sugjeron ai.

Dhimbje gjithëpërfshirëse
Fajtori i zakonshëm për këtë është migrena, por Dr Ali thotë se dhimbja e përhapur, për ironi, mund të vijë nga përdorimi i shpeshtë i ilaçeve kundër dhimbjeve. “Shmangni mbështetjen e tepërt në medikamentet kundër dhimbjes për ta parandaluar këtë”, thotë ai.

Një tjetër shkak mund të jetë nga një dëmtim i kokës, i cili do të ishte një dhimbje koke post-traumatike, dhe këto ‘mund të ngjajnë me tensione ose lloje të migrenës, duke prekur të gjithë kokën.’ Parandalimi i këtyre dhimbjeve të kokës mund të bëhet vetëm duke mbrojtur kokën gjatë aktiviteteve fizike dhe sporteve, sipas Dr Ali.