18 raste të reja me HIV sivjet, 10 më shumë se vitin e kaluar

18 raste të reja me HIV sivjet, 10 më shumë se vitin e kaluar

Shëndetësi December 01, 2022 - 22:16

1 dhjetori shënon Ditën Botërore të luftës kundër HIV/AIDS.

Derisa një ditë para shënimit të kësaj dite, një 35-vjeçare u paraqit për herë të parë në Klinikën Infektive në QKUK si rast i ri për të iu nënshtruar trajtimit ndaj kësaj sëmundjeje.

Ajo bëhet e 18-ta brenda këtij viti e diagnostikuar me HIV.

Infektologu Murat Mehmeti, tregon se asnjëherë më parë se në këtë vit nuk kanë pasur më shumë identifikim të rasteve të reja, 8 sa ishin vjet, 18 janë sivjet deri më tani.

Nga 18 rastet e reja të sivjetme, pjesa dërmuese e tyre janë burra homoseksualë dhe me moshë të re.

Megjithëkëtë, ende ka pacientë të gjallë aktivë me këtë sëmundje prej dekadash që trajtohen e mbikëqyren në Infektivë, sikurse puna e një pacienti që ka diku 30 vjet me HIV por i menaxhueshëm.

Në Klinikën Infektive marrin trajtim të rregullt ambulatorë 53 pacientë në mesin e tyre ka edhe çifte bashkëshortore, derisa aktualisht nuk ka ndonjë të hospitalizuar.

Terapi falas sigurohet nga Ministria e Shëndetësisë dhe për këtë ka furnizim të qëndrueshëm.