Larja e shpeshtë e duarve shkakton efekte anësore, thonë ekspertët

Larja e shpeshtë e duarve shkakton efekte anësore, thonë ekspertët

Shëndetësi July 09, 2022 - 16:36

Larja e shpeshtë e duarve ose përdorimi i dezinfektuesve për të vrarë viruset dhe mikrobet, është një nga mënyrat më të mira për të luftuar pandeminë COVID-19 dhe për të qëndruar të shëndetshëm. Njerëzit janë bërë të ndërgjegjshëm për higjienën e duarve të tyre më shumë se kurrë më parë, por dezinfektimi i tepruar i duarve mund të shkaktojë gjithashtu efekte anësore. Disa probleme të lëkurës tani po bëhen të zakonshme te njerëzit që përdorin shpesh dezinfektues dhe sapunë.

Kohët e fundit ka një rritje të rasteve të dermatitit të duarve lidhur me përdorimin e tepërt të dezinfektuesve.

“Përdorimi i tepërt i dezinfektuesve me bazë alkooli dhe larja e shpeshtë e duarve, ka çuar në dëmtimin e shtresës mbrojtëse të lëkurës. Për të ruajtur higjienën e duarve kemi hasur në rëndim të kohëve të fundit në rastet e dermatitit të duarve”, tha dermatologu Rashmi Malik, përcjell Klankosova.tv

Dermatiti i duarve ose ekzema e duarve është një çrregullim i zakonshëm akut ose kronik, i ngjashëm me ekzemën që prek sipërfaqen e brendshme dhe të jashtme të duarve për shkak të një sërë shkaqesh. Mund të ndodhë për shkak të faktorëve gjenetikë, lëndimeve ose reaksioneve imune. Uji, detergjentet, tretësit, acidet, alkalet, të ftohtit, nxehtësia dhe fërkimi mund të dëmtojnë shtresën e jashtme të korneumit, duke hequr lipidet dhe duke shkaktuar mosfunksionim të mbrojtësit të lëkurës.

Fërkimi, uji, tharja me peshqir dhe dezinfektuesit kanë efekte të konsiderueshme në shtresën mbrojtëse të lëkurës duke dëmtuar pengesën epidermale.