Infektuar: 14939
Shëruar: 12325
Vdekur: 611
Shkencëtarët thonë se magnezi trajton depresionin më mirë sesa ilaçet psikiatrike

Shkencëtarët thonë se magnezi trajton depresionin më mirë sesa ilaçet psikiatrike

Shëndetësi August 05, 2020 - 17:12

Megjithë dështimin e ilaçeve farmaceutike, gjithnjë e më shumë njerëz janë të përshkruar kundër depresionit.

Një nga zgjidhjet që ka marrë shumë vëmendje për efektin e saj potencialisht të dobishëm te njerëzit me depresion është terapia e magnezit, transmeton lajmi.net.

Ka mbi 600 studime që analizojnë lidhjen midis shëndetit mendor dhe magnezit.

Edhe pse gjetjet e hulumtimit kanë qenë pozitive, shumica e punimeve që përfshijnë pjesëmarrës njerëzorë nuk janë me cilësi të lartë. Por një studim specifik i botuar nga PLOS Journal dallon nga pjesa tjetër.

Ky punim është një studim klinik i rastit që shqyrtoi lidhjen midis suplementit të magnezit dhe depresionit.

Ai studim rekrutoi 126 pacientë të jashtëm të cilët janë diagnostikuar me depresion të butë deri të moderuar. Të gjithë pjesëmarrësit ishin të rritur me një moshë mesatare 52-vjeçare, 62% e grupit ishin gra.

Në fillim të studimit, pacientët morën një pyetësor PHQ-9 i cili u përdor për të matur ashpërsinë e simptomave të tyre.

Pastaj, pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe të ndryshme. Brenda 6 javëve të ardhshme, një grupi iu dha 248 mg oksigjen gjenerik klorur magnezi çdo ditë, ndërsa tjetri merrte një qetësues.

Studiuesit i thirrën pacientët dy herë në javë për të mbledhur të dhëna për përparimin e tyre, shkruan daily health post. Ata përfunduan këtë studim duke krahasuar ndryshimin midis simptomave fillestare me rezultatet në fund.

Ky studim mati gjithashtu nivelin e ankthit të pjesëmarrësve, respektimin e ilaçeve, rezultatet e efekteve anësore dhe gatishmërinë për të vazhduar marrjen e suplementeve të magnezit.

Megjithatë, katër persona u përjashtuan nga rezultatet për shkak të të dhënave jo të plota, transmeton lajmi.net.

Rezultati tregoi se pacientët që morën pilulën e magnezit për të paktën 80% të kohës, ulën simptomat e depresionit në shkallën PHQ-9 me 6 pikë, nivelet e tyre të ankthit gjithashtu ranë ndjeshëm.

Për më tepër, 61% e pjesëmarrësve thanë se do të vazhdojnë përdorimin e drogës pasi të përfundojë gjyqi. Gjetjet zbuluan gjithashtu se efektet e magnezit tek pacientët nuk përcaktoheshin nga mosha e tyre, gjinia, ashpërsia fillestare e depresionit dhe nëse ishin në anti-depresivë apo jo.

Pjesa më e mirë është që shumica e pjesëmarrësve filluan të shohin rezultate pozitive menjëherë pas 14 ditësh nga marrja e pilulave të magnezit.

Për ta vendosur rezultatin e këtij studimi në kontekst, anti-depresioni konvencional përmirëson vetëm rezultatin e pacientëve me PHQ-9 me 5 pikë ndërsa shtesa e magnezit e bën këtë me 6 pikë.

Kjo e bën magnezin një trajtim më efektiv për depresionin sesa ilaçet në dispozicion.