Ndikimi i tatuazheve në sistemin imunitar

Ndikimi i tatuazheve në sistemin imunitar

Lifestyle June 22, 2024 - 20:46

Kristofer Lin ka udhëtuar në Samoa për të studiuar kulturën e tatuazheve, dhe ndikimin që kanë në sistemin imunitar.

Më shumë se 30% e amerikanëve janë me tatuazhe sot, megjithatë pak studime janë përqendruar te ndikimi biologjik që kanë ato, përveç rrezikut për kancer dhe për infeksione.

Trupi reagon ndaj tatuazhit siç do të reagonte ndaj një plage, duke e bërë sistemin imunitar të dërgojë qeliza të bardha gjaku, makrofage, që të hanë pushtuesit duke sakrifikuar veten, duke mbrojtur kështu trupin gna infeksionet.

Proteinat në gjak do të përpiqen të luftojnë lëndët pushtuese që i shohin si probleme. Antitrupat, ose imunoglobulinat, do të vazhdojnë të qarkullojnë nëpër gjak për të qenë në gatishmëri në rast se futen qeliza të tjera pushtuese.

Aftësia përshtatëse e sistemit imunitar do të thotë që imunoglobulinat në pështymë mund të shihen si vlera të shkaktuar nga tatuazhet.

Lin bëri matje të shumta të pështymës së personave që bënin tatuazhe, dhe duke krahasuar nivelet e shënjuesve biologjikë arriti në përfundimin se imuniglobulina A mbtet e lartë në gjak edhe pasi plagët e tatuazheve janë shëruar.

Njerëzit që kalonin më shumë kohë nën shiringën e tatuazhit, prodhoni më shumë imuniglobulinë A në pështymë, që tregon se sistemi i tyre imunitar ishte më i përmirësuar se i atyre pa tatuazhe. Këto përmirësime mund të ndihmojmë njerëz me dëmtime në lëkurë por dhe për shëndetin në përgjithësi.