Jeta juaj pas pune, shumë e rëndësishme për produktivitetin gjatë orarit

Jeta juaj pas pune, shumë e rëndësishme për produktivitetin gjatë orarit

Lifestyle May 16, 2024 - 13:39

Nëse dëshironi të jeni më produktivë në punë, mund t’ju duhet të ndryshoni rutinën tuaj pas punës. Kjo është këshilla që e jep James Clear – ekspert dhe autor i librit më të shitur të New York Times “Zakonet atomike”. Clear, i cili ka studiuar formimin e zakoneve dhe përmirësimin personal për më shumë se një dekadë, thotë se zakonet tuaja 5 me 9 mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në performancën tuaj përgjatë orarit tuaj të punës 9 me 5.

“Ne të gjithë kemi këto zakone dhe këto sjellje që ndikojnë në mënyrën se si ndihemi dhe nëse shfaqemi në mënyrë të qëndrueshme,” tha Clear në një seri videosh “MasterClass at Work” që u publikua javën e kaluar. “Gjërat që bëni në shtëpi, i mbani në punë çdo ditë”, është shprehur tutje ai.

“Gjithçka është e lidhur. Dua të them, nëse nuk jeni duke fjetur mirë në shtëpi, është e vështirë të performoni mirë në punë. Nëse jeni të shpërqendruar në shtëpi dhe keni vëmendje të vogël, [ose] koha juaj është e ndarë, nuk keni aq kapacitet as gjatë kohës kur jeni duke punuar”, shprehet ai.

Ai sugjeron që mund të optimizoni zakonet tuaja në shtëpi me disa ndryshime të thjeshta të stilit të jetesës. Ja çfarë rekomandon ai.

Përcaktoni zonat në shtëpinë tuaj për qëllime specifike

Përpjekja për t’iu përgjigjur emaileve në shtrat nuk është një ide e shkëlqyeshme. Sipas Clear lidhja e gjumit dhe punës me shtratin e bën “më të vështirë për trurin tuaj të analizojë se cilin [veprim] duhet të bëjë”.

Zgjidhja: Dedikoni dhoma ose “zona” specifike për qëllime specifike

Nëse po përpiqeni të krijoni një zakon të ri të leximit, por sa herë që uleni në divan, e gjeni veten duke u shpërqendruar dhe duke ndezur televizorin. Ju mund të filloni ta krijoni një metodë tjetër që kjo të funksionojë, në vend të kësaj, provoni të krijoni një “zonë leximi” duke vendosur një karrige ose qoshe që është e rehatshme, tërheqëse dhe e vendosur larg ekranit.

“Ju mund të aplikoni të njëjtën lloj filozofie… për çdo zakon që po përpiqeni të ndërtoni,” tha Clear. “Sa më shumë që një zakon të lidhet me një kontekst të caktuar, sa më shumë të jetë i lidhur me një zonë të dedikuar ku e bëni atë, aq më shumë ka të ngjarë që ai zakon të qëndrojë.”

Kufizoni kohën para ekranit

Nëse kaloni shumë kohë në telefonin tuaj, nuk jeni vetëm. Tridhjetë e një për qind e të rriturve në SHBA, më shumë se 80 milionë njerëz, janë në internet “pothuajse vazhdimisht”, thotë një sondazh i vitit 2021 nga Peë Research Center. Por përdorimi i shtuar i telefonit mund të pengojë suksesin tuaj profesional.

“Zgjedhjet që bëni në ekranin tuaj në shtëpi shpesh përfundojnë duke formuar vendin ku kaloni kohën tuaj gjatë gjithë ditës së punës,” tha Clear.

Shumë prej nesh i mbajnë telefonat tanë pranë dhe kjo ndikon

“Shumica e njerëzve kontrollojnë telefonin e tyre çdo 15 minuta ose më pak, edhe nëse nuk kanë sinjalizime ose njoftime,” tha psikologu hulumtues Larry Rosen për CNBC në vitin 2018. “Ne kemi krijuar këtë shtresë ankthi që rrethon përdorimin tonë të teknologjisë, që nëse ne mos bëni check-in aq shpesh sa mendojmë se duhet, po humbasim diçka”, është shprehur tutje ajo.

Për të reduktuar kohën e ekranit, caktoni kohë specifike për përdorimin e telefonit celular, çaktivizoni njoftimet e panevojshme shtytëse, ruani pajisjen tuaj larg nga shtrati gjatë natës dhe hiqni aplikacionet shpërqendruese nga ekrani juaj.

Përqendrohuni në tri gjëra bazike: Gjumi, ushqimi dhe ushtrimet

Clear rekomandon që nëse doni të keni sukses në punë, mos i anashkaloni gjërat themelore. Kjo do të thotë që ju duhet të:

Duhet të ushtroni vazhdimisht

Këto mund të duken si këshillë bazike, por më shumë se një e treta e të rriturve në SHBA flenë më pak se shtatë orë në natë, sipas një raporti të Sëmundshmërisë dhe Vdekshmërisë të vitit 2014 të publikuar në faqen e internetit të Institutit Kombëtar të Shëndetit.

Më pak se 15% e të rriturve në SHBA plotësojnë marrjen e rekomanduar për fruta dhe perime, zbuloi një raport i vitit 2019. Dhe vetëm 28.3% e meshkujve dhe 20.4% e femrave ushtrojnë rregullisht, sipas të dhënave të vitit 2020 nga Qendra Kombëtare për Statistikat Shëndetësore.

Bërja e “ndryshimeve të vogla”, si shtimi i një fruti ose perime tjetër në pjatën tuaj, ose shëtitjet dhjetë minuta, mund t’ju ndihmojnë të përparoni në mënyrë të qëndrueshme drejt zakoneve të mira dhe rutinave më të shëndetshme.

Ekspertë të tjerë pajtohen. “Unë kurrë nuk konsumoj ushqime me karbohidrate të larta, nuk marr më shumë se dy ditë pushim nga stërvitja, [dhe] kurrë nuk bëj më pak se shtatë orë gjumë në natë”, ka thënë Christopher Palmer, një ekspert i trurit dhe profesor në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Përmbajtja nga këto praktika e ndihmon atë të qëndrojë “i mprehtë, energjik dhe i shëndetshëm”.