Si të parandalojmë kafshimin e thonjve?

Si të parandalojmë kafshimin e thonjve?

Lifestyle September 28, 2022 - 18:29

Kafshimi i thonjve është shumë i zakonshëm te fëmijët, megjithatë, nëse nuk trajtohet, kafshimi i thonjve mund të zgjasë shumë më gjatë se sjelljet e tjera, madje edhe për pjesën tjetër të jetës. Këto janë shpesh llojet e sjelljeve qetësuese që fëmijët i zhvillojnë natyrshëm. Ata mund t’i kafshojnë thonjtë e tyre nga kurioziteti, mërzia, zbutja e stresit apo zakoni. Kafshimi i thonjve mund të dëmtojë dhëmbët dhe thonjtë e fëmijës suaj. Prandaj, mund të jetë thelbësore ta diskutoni këtë çështje me dentistin e fëmijës suaj nëse ai shfaq sjellje veçanërisht të dhunshme kur kafshon thonjtë.

Mos e ndëshkoni fëmijën tuaj – Kjo ndonjëherë mund ta përkeqësojë gjendjen e tij dhe të shkaktojë më shumë tension e t’i bëjë ata ta bëjnë më shumë zakonin. Mundohuni ta injoroni dhe kini durim.

Mundohuni t’i mbani thonjtë e tyre të shkurtër – Kjo zvogëlon sipërfaqen nën thonjtë e tyre dhe e bën më të vështirë kafshimin.

Gjeni një zëvendësues – mund të provoni të përdorni një rosticeri të shëndetshme si zëvendësues për kafshimin e thonjve. Ju gjithashtu mund të provoni një top stresi ose çamçakëz për t’i mbajtur ata të zënë.

Mbajeni fëmijën tuaj të zënë – fëmija juaj mund të jetë i mërzitur dhe nuk ka asgjë tjetër për të bërë veçse të kafshojë thonjtë. Jepuni fëmijëve tuaj aktivitete të reja që mund t’i largojnë ata nga ky zakon.

Modifikimi i sjelljes– Nëse vazhdon akoma, provoni modifikimin e sjelljes. Nëse mund të identifikoni pse po e bëjnë këtë. Mundohuni të vëzhgoni sjelljen e tyre dhe të shihni nëse ata janë nervozë, të shqetësuar, të mërzitur, të stresuar apo thjesht të mërzitur. Pasi të gjeni shkakun, atëherë ju mund t’i ndihmoni ata ta trajtojnë kauzën.