Liza Laska, artistja që u ngrit në piedestal me rolin e “plakës” në filmin “Kthimi i ushtrisë së vdekur”

Liza Laska, artistja që u ngrit në piedestal me rolin e “plakës” në filmin “Kthimi i ushtrisë së vdekur”

Kultura February 07, 2024 - 12:11

Sot janë bërë 98 vjet nga lindja e aktores Liza Laska.

Liza Laska u lind më 6 shkurt të vitit 1926 në Vlorë, Shqipëri, është aktore shqiptare që mban titullin “Artiste e merituar”.

Shkollimin fillor e kreu në qytetin e lindjes. Ndërsa karrierën si aktore e nisi në Teatrin e Vlorës. Filmi i parë në të cilin mori pjesë ishte “Malet me blerim mbuluar” në 1971, projekt ky që i hapi rrugën e saj për shumë interpretime të tjera në ekran.

Roli i plakës tek ‘Kthimi i Ushtrisë së Vdekur’, ishte rol që e ngriti Liza Laskan në piedestalin e aktorëve më të çmuar shqiptarë.

Filmat e luajtur prej saj: Një ditë e mrekullueshme (2002), Vdekja e burrit, (1991), Kthimi i ushtrisë së vdekur, (1989), Familja ime, (1987) …. Teta Kalina, Dhe vjen një ditë, (1986), Nëna e Llano Bletes, Gurët e shtëpisë sime (1985), Vendimi, (1984) si nëna, Dritat e qytezës, (1983), Në prag të lirisë, (1981), Plumba perandorit, (1980), Liri a vdekje, (1979), Gunat mbi tela, (1977), Lulëkuqet mbi mure, (1976)…shërbyese e Strehes Vorfnore, Dimri i fundit, (1976), Shtigje lufte, (1974), Brazdat, (1973), Malet me blerim mbuluar, (1971).

Ajo vdiq më 31 gusht të vitit 2014 në moshën 88-vjeçare. /kultplus