'Slobodan Show' shfaqja në Graçanicë që solli të qeshura dhe zemërim

'Slobodan Show' shfaqja në Graçanicë që solli të qeshura dhe zemërim

Kultura mars 07, 2018 - 11:05

Një shfaqje teatrore për ish-liderin serb, Slobodan Miloshevic është inskenuar në Kosovë, duke nxitur reagime të përziera në shtetin që ende është duke u rimëkëmbur nga lufta e përgjakshme, të cilën e bëri diktatori para 20 viteve.

Kjo shfaqje teatrore rreth udhëheqësit të ndjerë serb Slobodan Millosheviç është organizuar të martën në Kosovë duke sjellur reagime të përziera, shkrun Associeted Press.

 “Slobodan Show” u shfaq në një teatër të mbushur plot në Graçanicë, qytet i populluar nga serbët jashtë kryeqytetit të Kosovës. Kjo performancë u dha nga një grup i teatrit dhe artistë të tjerë nga Serbia.

Shumica e shqiptarëve etnikë të Kosovës iu shmangen ndarjes, duke reflektuar ndarjet e vazhdueshme etnike në ish-krahinën serbe që shpallën pavarësinë në vitin 2008. Lufta e ashpër e Millosheviçit ndaj shqiptarëve etnikë të Kosovës në vitet 1998-99 la rreth 10,000 njerëz të vrarë.

Analisti i pavarur Shkelzen Maliqi, shkroi në Gazetën Express: "Nuk kam ndërmend ta shoh këtë shfaqje, nuk dua të dëgjoj tekstin me citime nga Slobo".

Shfaqja trajton epokën e Millosheviqit në pushtet, jetën e njerëzve të zakonshëm në Kosovë. Ajo kombinon ngjarjet historike, momentet personale midis Millosheviqit dhe gruas së tij, Mirjana Markoviqit, dhe historitë reale të aktorëve, shumica e të cilëve vijnë nga Kosova.

Fokusuar në fund të viteve 1990 gjatë gjakderdhjes në Kosovë, shfaqja lidhet edhe me periudhën pas rrëzimit të Millosheviçit në një revolucion popullor në vitin 2000 dhe në gjyqin e tij të mëvonshëm të krimit të luftës në U.N.

Regjisori, Nenad Todoroviq, një serb nga Kosova, shpjegoi se "tema (e shfaqjes) është Milosheviçi, sepse ai është “tabu”.

Millosheviç shihet gjerësisht si arkitekti kryesor i konflikteve të përgjakshme të Ballkanit, por serbët në Kosovë dhe Serbi mbeten të ndarë mbi rolin e tij historik.

edhe pse sundimi i tij solli rënie të ndjeshme ekonomike, sanksione ndërkombëtare dhe një goditje kundër kundërshtarëve politikë. Sundimi i tij solli rënie të ndjeshme ekonomike, sanksione ndërkombëtare dhe një goditje ndaj kundërshtarëve politikë.

Dhjetëra mijëra serbë u larguan nga Kosova pas luftës, ndërsa ata që mbetën në Kosovë jetojnë kryesisht në Veriun e mbizotëruar nga serbët.

I përzier me humor dhe muzikë të dhënë nga një kor, shfaqja e Millosheviqit tërhoqi shumë qeshura nga audienca me detaje nga jeta familjare e Millosheviqit, por gjithashtu zemëroi disa që dolën përpara se të përfundonte. Ata që qëndruan i dhanë një duartrokitje të gjatë shfaqjes.

Dekani i Fakultetit të Arteve në Prishtinë, Agim Selimi, tha se "çdo temë mund të trajtohet" artistikisht.

"Unë besoj se të gjithë, veçanërisht në Ballkan, duhet të diskutojnë anët pozitive dhe negative të çdo gjëje, sepse kjo është shumë e rëndësishme për të ardhmen e Ballkanit," tha ai.

Millosheviç vdiq në vitin 2006, ndërsa ishte në një gjyq për gjenocid në gjykatën e Hagës në Holandë.