Aktakuzë ndaj dhjetë personave për import armësh e kultivim narkotikësh

Aktakuzë ndaj dhjetë personave për import armësh e kultivim narkotikësh

Kronika September 28, 2023 - 09:57

Prokuroria Themelore në Pejë ka ngritur aktakuzë ndaj dhjetë personave për veprat penale të importit dhe eksportit të armëve, kultivimit të narkotikëve dhe falsifikimit të dokumenteve.

“Prokuroria Themelore në Pejë, Departamenti për Krime të Rënda, ka ngritur aktakuzë ndaj dhjetë personave (H.S., R.Gj., M.H., K.L., F.L., M.N., S.J., H.J., S.B. dhe Sh.J) për veprat penale ‘Importi, eksporti, furnizimi, transportimi, prodhimi, këmbimi, ndërmjetësimi ose shitja e paautorizuar e armëve apo materieve plasëse’, ‘Kultivimi i bimës së hashashit, shkurres së kokainës ose bimëve të kanabisit’, ‘Posedimi i paautorizuar i narkotikëve, substancave psikotrope ose analoge’, ‘Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve’ dhe ‘Falsifikimi i dokumenteve’, të Kodit Penal të Republikës së Kosovës”, thuhet në njoftimin e Prokurorisë së Pejës.

“Sipas aktakuzës, të pandehurit H.S., R.Gj., M.H., K.L. dhe F.L., në bashkëveprim gjer me datë 7 shtator 2022, në regjionin e Pejës, blejnë, furnizohen, ndërmjetësojnë dhe shesin armë e municion të llojeve të ndryshme, mes vete dhe personave tjerë, ku në vazhdimësi kanë kryer veprën penale ‘Importi, eksporti, furnizimi, transportimi, prodhimi, këmbimi, ndërmjetësimi ose shitja e paautorizuar e armëve apo materieve plasëse’, nga Neni 364, paragrafi 1, e lidhur me Nenin 31 dhe 77 të Kodit Penal të Republikës së Kosovës”.

Kjo prokurori ka kërkuar që të pandehurit të shpallen fajtorë dhe të dënohen.

“Të pandehurit, M.N., S.J., H.J., dhe S.B., sipas aktakuzës se ngritur nga prokurori i Shtetit, në fshatin Drejë të komunës së Istogut, në bashkëveprim, pa autorizim kultivojnë bimën e kanabisit me qëllim të prodhimit të narkotikëve ose substancave psikotrope dhe atë të llojit marihuanë, në fshatin e lartshënuar kanë kultivuar prej 92 (nëntëdhjetedy) copë bimë narkotike të llojit ‘Kanabis Sativa’ në lartësi prej 200 cm, me këto veprime kanë kryer veprën penale ‘Kultivimi i bimës së hashashit, shkurres së kokainës ose bimëve të kanabisit’, nga Neni 272, paragrafi 1, lidhur me Nenin 31 të KPRK-së”.

“I pandehuri M.N. akuzohet se gjatë kontrollit në shtëpinë e tij janë gjetur nga Policia e Kosovës 42.65 gramë narkotikë të llojit kokainë, me çka ka kryer veprën penale ‘Posedimi i paautorizuar i narkotikëve, substancave psikotrope ose analoge’, nga Neni 269, paragrafi 1 të KPRK-së”.

“Po ashtu, i pandehuri M.N. akuzohet edhe për veprën penale ‘Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve’, nga Neni 366, paragrafi 1 i KPRK-së.

Kurse, i pandehuri Sh.J, sipas aktakuzës, gjatë kontrollit në shtëpinë e tij, Policia e Kosovës tek i pandehuri në gjatë kishte gjetur në patentë shoferi të falsifikuar të shtetësisë finlandeze, për çka akuzohet për veprën penale ‘Falsifikim i dokumentit’, nga Neni 390, paragrafi 1, të KPRK-së.

Me këto veprime ekziston dyshimi i bazuar mirë se të pandehurit kanë përmbushur elementet e veprave penale të përshkruar si me lart.

Prokurori i çështjes me rastin e ngritjes se aktakuzës i ka propozuar Gjykatës që të pandehurit të shpallen fajtorë dhe të dënohen sipas ligjit për veprat penale, të cilat u vihen në barrë.

Me këto veprime ekziston dyshimi i bazuar mirë se të pandehurit kanë përmbushur elementet e veprave penale të përshkruar si më lart.

Prokurori i çështjes me rastin e ngritjes se aktakuzës i ka propozuar Gjykatës që të pandehurit të shpallen fajtorë dhe të dënohen sipas ligjit për veprat penale, të cilat u vihen në barrë”.