Kosova ka potencial për turizëm, por i mungon infrastruktura

Kosova ka potencial për turizëm, por i mungon infrastruktura

Ekonomia May 23, 2023 - 08:27

Kosova ka potencial të jashtëzakonshëm për turizëm. Kështu konsiderojnë Shoqata e Turizmit dhe ajo e Unionit të Turizmit në Kosovë. Sipas tyre, në zonat malore, turizmi do të ishte edhe më shumë i zhvilluar nëse do të kishte infrastrukturë më të mirë, energji elektrike, e përveç këtyre, do të duhej të kishte edhe paketë turistike që do t’i tërhiqte vizitorët..

Ani pse Kosova ka potencial të jashtëzakonshëm për zhvillim të turizmit malor, Ruzhdi Kurtishaj, kryetar i Shoqatës së Turizmit të Kosovës dhe pronar i një agjencie turistike në vend, tha se në këtë drejtim, duhet punuar më shumë, sidomos për infrastrukturë e për oferta turistike. Ai përmendi disa probleme që e përcjellin turizmin në Kosovë.

Kosovës i mungon oferta turistike, hotelet janë jashtëzakonisht të shtrenjta. Pra krahasim me vendet e rajonit është më e shtrenjta për akomodim e në të njëjtën kohë e kemi problem shumë të madh sidomos në zonat malore infrastrukturën e dobët. Pa energji elektrike, pa infrastrukturë ligjore dhe zona të caktuar turistike është problem për të tërhequr turistë, shto këtu mungesën e ofertës turistike që ne nuk e kemi ende”, tha ai.

Kurtishaj tha se turistëve që dëshirojnë ta vizitojnë Kosovën u sugjerojnë të shkojnë në zonat në Pejë, Grykë të Rugovës, Bogë, pastaj në malet e Sharrit, duke përfshirë Brodin, Prevallën e të tjera. Ai tha se në Prizren të gjithë turistët ndahen të kënaqur. Gjithashtu Kurtishaj shtoi se turistëve iu preferojnë të vizitojnë edhe vendet me histori.

“Kosova është dëshmuar botërisht që ka një tolerancë fetare, pra kemi trashëgiminë fetare edhe kemi trashëgiminë kulturore në qytetin e bukur të Prizrenit, ku të gjithë turistët vendorë e të huaj ndahen jashtëzakonisht të kënaqur. Gjithashtu ne, si agjenci turistike, preferojmë shumë të vizitohet edhe vendi i shenjtë pra Kullat e Jasharajve në Prekaz, gjithashtu Gllogjanin më një histori dhe vendet e tjera që kemi me kala të ndryshme qoftë Artana, Kalaja e Prizrenit që ka pamje jashtëzakonisht të bukur”, tha Kurtishaj.

E kryetari Unionit të Turizmit të Kosovës, Baki Hoti, konsideron se Kosova për sa i përket pjesës së turizmit ofron jashtëzakonisht shumë. Ai tha se vitin e kaluar ka pasur rritje të numrit te vizitorëve në Kosovë për 25%, duke shtuar se këtë vit pret që kjo përqindje të rritet.

“Kryesisht në Kosovë, sidomos në statistikat e vitit të fundit kemi pasur një rritje jashtëzakonisht të madhe të turistëve që e kanë vizituar Prishtinën, gjithmonë duke pasur parasysh edhe shtimin e aktiviteteve dhe festivaleve të cilat i ka organizuar Komuna e Prishtinës, pra të gjitha këto aktivitetet janë një element që tërheqin vizitorë. Pastaj kemi edhe pjesën e Prizrenit, ku ka një interesim të madh për turizmin kulturor një interesim për vizita te monumente të ndryshme të trashëgimisë kulturore”, tha ai.

Hoti tha se vizitorët shkojnë më shumë në Rugovë, Radavc te shpella ”Bukuroshja e Fjetur”, te Ujëvara e Drinit dhe shumë vende të tjera atraktive. Ndërsa në sezon të dimrit, përmendi qendrat e skijimit të cilat kanë shumë vizitorë.

Sipas një ankete të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, ku morën pjesë 146 hotele, për periudhën mars 2023, numri i vizitorëve vendorë dhe të huaj në Kosovë ishte rreth 52 mbi mije, e prej tyre 30.76% ishin vendorë dhe 69.24% të jashtëm. Numrin më të madh të vizitorëve e kishte Prishtina me 18 mije 567 vizitorë, ndërsa numrin më të madh të net-qëndrimeve e kishte Rajoni i Pejës me 65 mije 253 net-qëndrime.

Sipas ASK-së, për sa u përket vizitorëve të huaj, numri më i madh ishte nga Shqipëria, Gjermania, Zvicra etj.