Pa efekt marrëveshjet mes dy qeverive, ulen eksportet Kosovë-Shqipëri

Pa efekt marrëveshjet mes dy qeverive, ulen eksportet Kosovë-Shqipëri

Ekonomia November 27, 2022 - 20:19

Qeveria shqiptare dhe ajo e Kosovës kanë realizuar 8 mbledhje të përbashkëta duke nisur që nga viti 2014.

Në fokus ka qenë rritja e marrëdhënieve tregtare dhe lehtësimi i procedurave për bizneset që operojnë në të dyja vendet por mesa duket kjo nuk ka dhënë ende efekte konkrete.

Nga të dhënat rezulton se janë nënshkruar rreth 100 marrëveshje, pjesa më e madhe e të cilave kanë nisur zbatimin por ka ende që kanë mbetur vetëm në letër.

Një ndër nga marrëveshjet që ende nuk njohur zbatim është krijimi i bursës shqiptare të energjisë elektrike.

Por pavarësisht këtyre nismave të dhënat zyrtare për marrëdhëniet tregtare nuk reflektojnë ndonjë përmirësim, raporton ABCNews.al.

Eksportet kanë pësuar rënie ndërsa importet qëndrojnë në pothuajse të njëjtat nivele. Si pas të dhënave të INSTAT eksportet vlerësohen se janë 3.1 mld lekë nga 3.6 mld lekë që ishin një vit më parë.

Produktet kryesore që ne eksportojmë në Kosovë janë ushqimet dhe mineralet e lëndët djegës. Nëse vërejmë të dhënat e publikuara nga INSTAT për 10 mujorin sipas nëngrupeve, rënie të konsiderueshme ka pësuar nëngrupi i mineraleve dhe lëndëve djegëse nga 6.9 miliardë që ishte një vit më parë në 4.7 gjatë këtij viti.

Edhe nëngrupi material ndërtimi ka pësuar një ulje të ndjeshme. Po ashtu edhe numri i bizneseve që operojnë në Shqipëri mbetet i vogël dhe zë vetëm 7% të totalit të ndërmarrjeve të huaja e të përbashkëta.

Viti 2017 shënoi dhe numrin më të lartë të bizneseve nga Kosova në Shqipëri, me 478 të tilla, ndërsa në 2021, numri i tyre u ul në 469.

EKSPORTET KOSOVË-SHQIPËRI

TETOR 2021 3.627 mld

TETOR 2022 3.126 mld

Eksportet sipas nëngrupeve

Minerale, lëndë djegëse energji 2021 6.9 mld

Minerale, lëndë djegëse energji 2022 4.7 mld