Si dhe pse u ndërtuan piramidat nga egjiptianët?

Si dhe pse u ndërtuan piramidat nga egjiptianët?

Dosier June 03, 2024 - 17:01

Piramidat i kanë magjepsur njerëzit me shekuj. Piramida e Madhe e Gizës është një nga shtatë mrekullitë e botës.

Kjo piramidë është shtëpia e Sfinksit të Madh.

Grumbullimi i 31 piramidave në rajonin e shkretëtirës ka nxitur gjithmonë pyetjen: Si i ndërtuan arkitektët e lashtë këto monumente, me miliona blloqe guri të gdhendur që peshojnë disa tonë?

Ndërsa arkeologët kanë spekuluar prej kohësh se egjiptianët e lashtë përdornin ujin për të mbajtur peshën e blloqeve, hulumtimi i ri ofron përgjigje të reja se si janë ndërtuar këto piramida.

Studiuesit në Universitetin e Karolinës së Veriut-Wilmington përdorën imazhe satelitore të radarëve të lidhura me të dhënat gjeofizike dhe bërthamat e thella të tokës për të hetuar strukturën nëntokësore dhe sedimentologjinë në Luginën e Nilit, ku ndodhen këto piramida.

Ata ishin në gjendje të eksploronin peizazhin me kalimin e kohës, duke parë se si ai evoluoi në rrafshinën e thatë të mbuluar me rërë që është sot.

Ata zbuluan praninë e një shtrati të lashtë lumi të varrosur që dikur kalonte pranë piramidës së 31-të.

E quajtur Dega Ahramat, sipas fjalës arabe për piramida, kjo rrugë ujore ishte një degë e Nilit.

Pikërisht përgjatë kësaj rruge të fuqishme ujore, ndërtuesit e lashtë ndoshta i bartën blloqet e tyre prej guri në vendet e piramidave.

“Askush nuk ishte i sigurt për vendndodhjen, formën, madhësinë ose afërsinë e kësaj mega-uje me vendndodhjen aktuale të piramidave”, thotë autori i hulumtimit, profesor Eman Goneim.

Piramidat në rajon janë ndërtuar 3700 – 4700 vjet më parë, ndërkohë që lumi rridhte.

Më në fund, dega e lumit u varros nën shkretëtirë.

Dega Ahramat nuk është e vetmja rrugë e lashtë e ujërave të Nilit që kanë zbuluar arkeologët.

Zbulimi i rrugëve të lashta ujore shpjegon vendndodhjen e strukturave dhe lëvizjen e popujve të lashtë.

Ky zbulim i fundit ofron shpresën magjepsëse për të zbuluar më shumë struktura që dikur qëndronin përgjatë brigjeve të lumit të lashtë. /shqip.com