25 vjet nga vrasja e Fehmi Aganit
Foto: Zëri

25 vjet nga vrasja e Fehmi Aganit

Dosier May 06, 2024 - 08:10

Sot u bënë 25 vjet nga vrasja e nënkryetarit shumëvjeçar të Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), Fehmi Agani.

Agani u vra më 6 maj të vitit 1999 nga forcat pushtuese serbe.

Figura e Aganit la gjurmë të pashlyeshme në historinë e pavarësisë së Kosovës, fushën e arsimit dhe mendimit shkencor.

Fehmi Agani, njëri nga themeluesit dhe udhëheqësit e Lidhjes Demokratike, u vra afër Lipjanit 19 vjet më parë, nga serbë me uniforma dhe të armatosur.

Më 6 maj 1999 Agani, së bashku me familjen e tij, tentoi të linte Kosovën me tren. Në kufirin me Maqedoninë e Veriut treni u kthye mbrapsht.

Siç ishte bërë e ditur, diku afër Fushë-Kosovës policia ndaloi trenin dhe urdhëroi të zbrisnin të gjithë.

Dëshmi të ndryshme të botuara në shtyp thonë se Agani u mor ose në një autobus së bashku me burra të tjerë shqiptarë, ose i vetëm me policët brenda një makine private. Kufoma e tij u gjend të nesërmen buzë një rruge gjithë baltë, pranë Lipjanit.

Për nder të profesor Aganit vite më parë është ngritur përmendorja e tij në oborrin e Fakultetit të Filologjisë në Prishtinë.

Që nga vitet ’60 kur ishte paraqitur me argumentim e së drejtës së Republikës së Kosovës e deri në vrasjen e tij, Agani e kishte vënë gjithë krijimtarinë e tij në shërbim të projektimit, të argumentimit dhe të realizimit të këtij qëllimi.