Një objekt i ri misterioz i gjetur në Rrugën e Qumështit mund të jetë çiftimi i vrimës së zezë-yjeve

Një objekt i ri misterioz i gjetur në Rrugën e Qumështit mund të jetë çiftimi i vrimës së zezë-yjeve

Dosier January 23, 2024 - 16:28

Një objekt i ri dhe i panjohur në galaktikën tonë është më i rëndë se yjet neutron më të rëndë të njohur për shkencëtarët - dhe megjithatë është më i lehtë se vrimat e zeza më të lehta të njohura.

Një objekt i ri dhe misterioz është zbuluar në Rrugën e Qumështit dhe mund të jetë një kombinim i një vrime të zezë dhe një lloji të veçantë ylli.

Ky yll u gjet 40,000 vite dritë larg në galaktikën tonë, lloji potencialisht i ri i entitetit hapësinor duket se ka cilësi unike.

Ai bie brenda asaj që studiuesit e quajnë 'hendeku i masës së vrimës së zezë' - duke e bërë atë një formacion të rrallë dhe pak të kuptuar.

Ai u gjet duke rrotulluar një pulsar milisekonda - një yll neutron (i shembur) që pulson rrezatim dhe rrotullohet qindra herë në sekondë - dhe mund të jetë çiftimi i parë pulsar-vrima e zezë që është parë ndonjëherë.

Një bashkim i tillë mund të lejojë teste të reja të teorisë së përgjithshme të relativitetit të Ajnshtajnit dhe hap derën për studimin e mëtejshëm të vrimave të zeza.

Ben Stappers, drejtuesi i projektit në Mbretërinë e Bashkuar, tha se një sistem pulsar-vrima e zezë do të jetë një "objektiv i rëndësishëm për testimin e teorive të gravitetit".

Nëse është një yll i rëndë neutron, ndërkohë, ai "do të sigurojë njohuri të reja në fizikën bërthamore në densitet shumë të lartë", shtoi ai.

Kur yjet neutron - mbetjet ultra të dendura të një ylli të vdekur - mbledhin shumë masë, ato shemben; por ajo që vjen pas kësaj është objekt debati, me disa që besojnë se ato mund të bëhen vrima të zeza.

Mendohet se masa totale e nevojshme për kolapsin e një ylli neutron është 2.2 herë më e madhe se masa e diellit.

Por vrimat e zeza më të lehta të krijuara nga këta yje janë shumë më të mëdha, rreth pesë herë më të mëdha se dielli.

Dallimi në peshë krijon atë që njihet si 'hendeku i masës së vrimës së zezë' - dhe natyra e objekteve në këtë hendek masiv është e panjohur, prandaj ka shpresë se ky zbulim i fundit mund të ndihmojë.

Besohet se gjetja mund të jetë ylli neutron më masiv i gjetur ndonjëherë, vrima e zezë më e lehtë ose ndonjë variant i ri ylli ekzotik.

Cilado qoftë përgjigja, shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar diçka që do të ndihmojë në hetimin e vetive të materies në kushtet më ekstreme në univers. /Zëri