Kush është Sinisha Petriq, krimineli që vrau shqiptarët në masakrën e Dubravës?

Kush është Sinisha Petriq, krimineli që vrau shqiptarët në masakrën e Dubravës?

Dosier January 19, 2024 - 20:31

“Më 19 maj para e majke kallashnikovin me ni dorë, ka pasë posht tesha ushtarake nalt një miacë të zezë dhe një jelek ushtarak”.

Ky përshkrim është për Sinisha Petriq – Zenicën, një kriminel serb me një mal veprash të rënda të kryera ndër vite në shtete të ndryshme.

Në periudhën e luftës në Kosovë, ai kishte përfunduar në Burgun e Dubravës, ku serbët e dënuar me dënime të rënda, përfshirë dënime kapitale, kishin marrë një ofertë: të vrisnin shqiptarë të burgosur aty në këmbim të lirës.

Ai, bashkë me ekzekutorë të tjerë, lidhen me dyshimet për vrasjen e 95 shqiptarëve.

Atë fort mirë e kujton Dëfrim Rifaj, që bashkë kishin ndarë edhe burgun e Nishit e edhe atë të Dubravës.

Rrethant e çuditshme që kanë quar në ekstradimin e tij nga Spanja në Bosnjë e Hercegovinë, nuk e gëzojnë atë, pasi sipas tij, i njëjti do të duhej të ballafaqohej me krimet e kryera në Kosovë.

“Emrin e tij le se e kam dëgjuar por edhe e kam njohur perosnalisht, sepse ka qenë i dënuar dhe vuajtjen e dënimit e ka pasur në Burgun e Nishit, kemi qenë bashkvuajtës, ka qenë ordiner I burgosur kriminel, me plot kuptimin e fjalës.Me fillimin e bombardimeve mirret vendim që ata me deënimë me vdekje dhe të përjetshme të sillen në Koosvë E njoh mirë, e kam pasë dy hapa paraq kur na kanë qit në pushkatim”, ka thënë Dëfrim Rifaj, i mbijetuar i Masakrës së Dubravës.

Emri i tij është i njohur edhe për të mbijetuarit e tjerë të Masakrës së Dubravës, por dënimi i tij eventual, nuk është i mjaftueshëm për disa prej tyre,  meqë urdhërdhënësit vazhdojnë të mbetet të lirë.

“Emrat e përvecëm, për mua si një i mbijetuar nuk do të thonë asgjë, për shkak se procesi është shumë më I ndërlikuar dhe do duhej të ketë një qasje tjetër, për shkak se përgjëgjësit kryesorë për organizmin e kësaj masakre, dhe ekzekutimin e kësaj masakre nuk po përmenden fare, pra është vijë institucionale e Serbisë”, ka deklaruar deputeti Enver Dugolli.

Përderisa në duar mban listën me 200 emrat e kriminelëve të Masakrës së Dubravës, i mbijetuar Nait Hasani tregon se dënim s’kanë marrë as 1% e tyre, por që shpresën e ka akoma.

“ Janë dy raste, një rast është në Prishtinë një guardian që ka marrë pjesë në torturat tona të të burgosurve, drejtpërdrejt në burgun ePrishtinës dhe të lipjanit, ai është I arrestuar, dhe të njejtën kohë gardiani i Dubravës Gagi, pra vetëm këto dy raste I kemi nga 190 raste tjera që janë, të pjesmarrësve që në forma të ndryshme kanë torturuar, vrarë dhe masakruar në Dubravë, bashkë me ushtrinë policinë dhe të burgosurit serbë që kanë qenë”, është shprehur Nait Hasani.

Përveç si pjesëmarrës në masakrën e Dubravës, në maj të vitit 1999, Petriq, lidhet edhe me rrethanat e pandriquara të vrasjes së të rinjve serb në kafiterinë Panda, për të cilin kishte pasur tentime që të fajësohen shqiptarët.

Ekstradimi i tij drejtë Bosnjes, për vuajtje të pjesës së mbetur të dënimit për krim të organizuar e një arsenal armësh që i ishte kap ur në Spanjë, pritet që të bëhet në muajin e ardhshëm.

Por mediat boshnjake, kanë paralajmëuruar për mundësinë që ai pas një kohe të shkurtër, të përfundojë sërish në liri, pavarësisht pretendimeve për krime të rënda që rëndojnë mbi të./dukagjini