Teleskopi James Webb zbuloi një vrimë të zezë 13 miliardë vjeçare

Teleskopi James Webb zbuloi një vrimë të zezë 13 miliardë vjeçare

Dosier January 19, 2024 - 08:08

Vrimat e zeza masive besohet se formohen nga mbetjet e yjeve gjigantë pasi ato i nënshtrohen një procesi të njohur si kolaps gravitacional, raporton space.com.

Sipas modeleve konvencionale, një vrimë e zezë zakonisht ka një masë rreth njëqind herë më të madhe se masa e Diellit, megjithatë, ajo që i ka habitur më shumë ekspertët është masa jashtëzakonisht masive e vrimës së zezë, e cila është disa milionë herë më e madhe se masa e Diellit.

Duhen miliarda vjet që një vrimë e zezë të bëhet supermasive. Këtu lind pyetja se si formohen dhe përhapen vrimat e zeza në një kohë kaq të shkurtër. Studiuesit besojnë se rezultatet nënkuptojnë rrugë alternative për formimin e vrimave të zeza.

“Është shumë herët në univers për të parë një vrimë kaq të madhe, kështu që ne duhet të shqyrtojmë mënyra të tjera që ajo mund të jetë formuar”, tha autori kryesor, profesor Roberto Maiolino.

Për shembull, ato mund të shfaqen si “krijesa” mjaft masive dhe gjithashtu mund të kenë aftësinë për të thithur lëndën pesë herë më shpejt sesa mendohej më parë.

“Galaktikat e hershme ishin jashtëzakonisht të pasura me gaz, kështu që ato ishin një shuplakë për vrimat e zeza”, shtoi Maiolino.

Vrima e zezë e lashtë po konsumon me shpejtësi materien nga galaktika e saj pritëse e quajtur GN-z11. Vëzhgimet tregojnë se kjo galaktikë lëshon rrezatim intensiv nga vrima e zezë energjike në qendër të saj.

GN-z11 është një galaktikë kompakte rreth njëqind herë më e vogël se Rruga jonë e Qumështit. Kur vrimat e zeza konsumojnë në mënyrë aktive, ato nxjerrin gaz me një shpejtësi jashtëzakonisht të shpejtë, të ngjashme me një erë ultra të shpejtë. Kjo “erë” ka potencialin të ndalojë procesin e formimit të yjeve, i cili gradualisht çon në zhdukjen e galaktikës.

Në të njëjtën kohë, ajo përbën një kërcënim për vetë vrimën e zezë, sepse ajo ndërpret burimin e ekzistencës së vrimës së zezë. /telegrafi