Ishulli i fantazmave, një vend ku pasqyrat ishin të ndaluara

Ishulli i fantazmave, një vend ku pasqyrat ishin të ndaluara

Dosier December 03, 2023 - 15:27

Njihet si “qytet i fantazmave” dhe sot është i pabanuar

Ishulli grek Spinalonga, pranë Kretës shumë më të famshme, nuk ka një histori shumë tërheqëse, por pavarësisht kësaj është tërheqës për turistët.

Njihet si “qyteti i fantazmave” dhe sot është i pabanuar, ndërsa dikur ka qenë vend ku strehoheshin të sëmurët nga zgjeba dhe të sëmurët nga lebra. Hyrja e kalasë quhej Porta e Dantes.

Vendasit e quajtën vendin “Ishulli i të mallkuarve” dhe “Ishulli i të vdekurve të gjallë”, transmeton telegrafi.

Dhe kështu ishte. Megjithatë, legjenda thotë se pasqyra ishte e ndaluar në këtë vend. Banorët e saj nuk donin të shihnin se si dukeshin.

Megjithatë, gjithçka ndryshoi në vitin 1936 kur Epaminondas Remountakis, student i vitit të tretë të drejtësisë, mbërriti në ishull dhe themeloi “Vëllazërinë e të sëmurëve Spinalonga”, me dëshirën për të përmirësuar kushtet e jetesës së pacientëve.

Banori i fundit u largua nga ishulli në vitin 1962.

Sot turistët e vizitojnë shpesh, por në disa dhoma ende është e ndaluar hyrja. Ekziston një muze i vogël ku mund të shihni se çfarë përdorej për trajtim dhe jetë në ato kohë të vështira.