Pse s’duhet të prisni të merrni pasaportën tuaj zvicerane pas marrjes së shtetësisë?

Pse s’duhet të prisni të merrni pasaportën tuaj zvicerane pas marrjes së shtetësisë?

Dosier November 17, 2023 - 07:45

Shumica e njerëzve që natyralizohen do të aplikojnë menjëherë për pasaportën dhe kartën e identitetit zviceran, ndërsa të tjerët mund të zvarriten, por marrja e dokumenteve tuaja shpejt është në interesin tuaj më të mire, sipas thelocal.ch.

Për shumicën e të huajve, natyralizimi është një ngjarje e madhe, veçanërisht duke pasur parasysh kriteret e rrepta, pritjen e gjatë dhe lidhjet e ndryshme administrative që duhet të kaloni në rrugën tuaj për në shtetësinë zvicerane. Pasi të merrni shtetësinë tuaj, hapi tjetër është të aplikoni për pasaportën tuaj zvicerane dhe kartën e identitetit.

Është e vërtetë se disa njerëz mund të kenë një nevojë më urgjente për dokumente identiteti zvicerane se të tjerët. Për shembull, nëse jeni shtetas i një vendi të BE/EFTA, mund të ndiheni më pak të detyruar të aplikoni për një pasaportë sepse statusi juaj në BE ju jep të drejta gjithëpërfshirëse në Zvicër, dhe gjithashtu ju lejon të hyni në vend në aeroporte me të njëjtin prioritet korsi si shtetas zviceranë, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, nëse jeni shtetas i një shteti jo-anëtarësh të BE/EFTA (i ashtuquajturi “vendi i tretë”), duke përfshirë MB-në, dhe duhet të kaloni nëpër korsinë “ngadalë”’ në aeroport edhe nëse keni një leje C, atëherë mund të dëshironi të merrni pasaportën tuaj zvicerane pa vonesë.

Aplikimi për një pasaportë zvicerane më shpejt se sa vonë mund të jetë veçanërisht i rëndësishëm për amerikanët, shumë prej të cilëve planifikojnë të heqin dorë nga shtetësia e tyre amerikane pasi të natyralizohen në Zvicër. Por rëndësia e marrjes së dokumenteve të identitetit tuaj zviceran shkon përtej konsideratave thjesht praktike, në fakt mund t’ju kursejë para.

Një shembull i tillë është sigurimi i makinës

Primi juaj i sigurimit shpesh do të varet nga vendi nga jeni, sepse – e drejtë apo e gabuar – kompanitë e sigurimeve i bazojnë tarifat e tyre në evidenca statistikore, që thuhet se tregojnë se zviceranët janë drejtues më të mirë dhe më të sigurt për shumicën e kombësive të tjera.

Një analizë e vitit 2018 nga shërbimi i krahasimit të çmimeve Comparis tregoi se shqiptarët paguajnë deri në 95 për qind më shumë se shoferët zviceranë, ndërsa italianët paguajnë deri në 22 për qind më shumë.

Pra, në varësi të shtetësisë suaj të mëparshme, është në interesin tuaj më të mirë të merrni pasaportën tuaj zvicerane sa më shpejt që të jetë e mundur dhe ta dërgoni atë tek kompania juaj e sigurimit për të kërkuar një tarifë më të ulët.

Dhe pastaj, sigurisht, ka një arsye që nuk ka të bëjë fare me pragmatizmin dhe interesin vetjak, dhe gjithçka ka të bëjë me ndjenjën tuaj të sapogjetur të detyrës qytetare: si qytetar zviceran tani mund të votoni në referendume dhe zgjedhje.

Të duhen edhe pasaporta edhe karta e identitetit, apo mjafton njëra prej tyre?

Karta e identitetit e madhësisë së një karte krediti është sigurisht më praktike për t’u bartur sesa një pasaportë.

Mund ta përdorni kudo dhe kurdo që keni nevojë për të vërtetuar identitetin dhe/ose kombësinë tuaj.

Ju gjithashtu mund ta përdorni atë në vend të pasaportës nëse udhëtoni brenda zonës Shengen ose vendeve të BE / EFTA, megjithëse mund të përdorni edhe pasaportën tuaj zvicerane për këto qëllime.

Sidoqoftë, për udhëtime jashtë Shengenit / BE-së dhe EFTA-s do t’ju duhet pasaporta – dhe kjo është në thelb arsyeja e vetme që ju nevojitet.

Pra, nëse nuk largoheni kurrë nga zona e “sigurt” e Shengenit apo BE/EFTA, atëherë fare mirë mund të jetoni në Zvicër vetëm me kartën tuaj të identitetit zviceran, pa pasur nevojë asnjëherë për pasaportën tuaj.

Si aplikoni për këto dokumente?

Pasi të merrni konfirmimin tuaj zyrtar se jeni tani një shtetas zviceran, mund të aplikoni për një pasaportë dhe/ose kartë identiteti në internet.

Ose, mund të porosisni një pasaportë dhe/ose kartë identiteti personalisht në zyrën tuaj të pasaportave kantonale.

Do t’ju duhet të siguroni vërtetimin e shtetësisë suaj zvicerane (letrën që keni marrë) dhe, në disa raste, edhe një foto. Disa kantone/komuna do të duan ta bëjnë vetë foton.

Zakonisht do t’i merrni dokumentet me postë brenda 10 ditëve dhe ato janë të vlefshme për 10 vjet.

Sa kushton kjo?

Një pasaportë për një të rritur kushton 140 franga, dhe 5 franga për transport. Çmimi për një kartë identiteti për një të rritur është 65 franga, plus një tarifë dërgese prej 5 franga.

Nëse porositni një pasaportë dhe letërnjoftim së bashku, kostoja është 148 franga dhe tarifa postare shtesë prej 10 frangash.