Dhjetë sundimtaret më të pamëshirshme të historisë

Dhjetë sundimtaret më të pamëshirshme të historisë

Dosier September 24, 2023 - 23:10

Gjatë gjithë historisë, gratë e fuqishme kanë ushtruar autoritet me vendosmëri. Kontesha Elizabeth Bathory kishte një obsesion të errët, duke shijuar torturat e klasave të ulëta.

Perandoresha Wu Zetian, sundimtarja e vetme femër e Kinës, la një gjurmë grindjesh politike dhe gjakderdhjeje, madje duke orkestruar rënien e anëtarëve të familjes për të ruajtur pushtetin.

Sundimi bizantin i Konstandinit VI u la në hije nga nëna e tij, Irene e Athinës, e cila sundoi përkrah tij, duke bërë përpjekje të mëdha për të mbajtur kontrollin, madje duke verbuar djalin e saj.

Maria I e Anglisë, e njohur si “Bloody Mary”, lëshoi ëterror kundër protestantëve gjatë mbretërimit të saj të shkurtër, duke lënë një trashëgimi mizorie.

Mbretëresha Isabella e Spanjës ishte e rëndësishme në Inkuizicionin Spanjoll, duke dëbuar hebrenjtë dhe myslimanët, duke imponuar konvertimin ose dëbimin fetar.

Fredegund of Soissons u angazhua në skema vrasëse për të siguruar pozicionin e saj si bashkëshorte mbretëreshe, duke eliminuar rivalët dhe kundërshtarët.

Sundimi i Princeshës Olga të Kievit filloi me hakmarrje brutale, duke kërkuar hakmarrje për vrasjen e burrit të saj duke zier të gjallë përgjegjësit, e ndjekur nga gjakderdhja e mëtejshme.

Ambicia e pamëshirshme e Agrippinës së Vogël çoi në manipulime, ndoshta edhe në vrasjen e xhaxhait dhe burrit të saj, Klaudius, duke siguruar pushtetin për veten dhe djalin e saj, Neron.

Mbretëresha Elizabeta I e Anglisë e zhvendosi shtypjen fetare nga protestantët tek katolikët gjatë mbretërimit të saj, duke çuar në dënime të ashpra për katolikët.

Më në fund, ngritja e Katerinës së Madhe në pushtet përfshinte një komplot të guximshëm për të rrëzuar burrin e saj, Car Pjetri III, i ekzekutuar me një aftësi të jashtëzakonshme, duke u bërë përfundimisht Perandoresha e Rusisë.