Gdhendi emrin në murin e Koloseut, turisti kërkon falje: S’e dija sa i vjetër ishte

Gdhendi emrin në murin e Koloseut, turisti kërkon falje: S’e dija sa i vjetër ishte

Dosier July 06, 2023 - 22:28

Një turist i cili u filmua duke gdhendur emra në një mur të brendshëm në Koloseun e lashtë të Romës, thotë se nuk e kuptoi se sa i vjetër ishte monumenti kur veproi.

Ivan Dimitrov nga  Mbretëria e Bashkuar e bëri këtë koment në një letër faljeje drejtuar kryebashkiakut të Romës, duke thënë se ai e kuptonte “seriozitetin e veprës”.

Ai skaliti “Ivan + Hayley 23” , emrat e tij dhe të dashurës së tij,  në amfiteatrin 2000-vjeçar duke përdorur një çelës.

Veprimet e tij në qershor u filmuan nga një kalimtar dhe shkaktuan dënime. Pasoi një kërkim pesëditor i policisë dhe ai tani thuhet se do të përballet me procedura ligjore.

Në letrën e botuar nga gazeta italiane Il Messaggero, Dimitrov u kërkonte “falje të sinqertë italianëve dhe mbarë botës”.

Ai vazhdon: “E pranoj me turp të thellë se vetëm pas asaj që ndodhi, me keqardhje mësova për lashtësinë e monumentit”.

Ai shtoi se ai vlerëson ata që “ruajnë vlerën e paçmueshme historike dhe artistike të Koloseut me përkushtim, kujdes dhe sakrificë”.

Dimitrov, një 27-vjeçar që besohet se jetonte në Bristol, u filmua nga një vizitor tjetër, i cili e qortoi përpara se t’ia dorëzonte regjistrimin zyrtarëve të sigurisë.

Një video e skenës u ngarkua në YouTube dhe u shpërnda në mediat sociale.

Nëse dënohet për vepër penale, ai mund të përballet me një gjobë deri në 15,000 euro, si dhe një dënim me burg nga dy deri në pesë vjet. /euronews