Sot është “Ora e Tokës”, ja pse miliona njerëz në mbarë botën fikin dritat

Sot është “Ora e Tokës”, ja pse miliona njerëz në mbarë botën fikin dritat

Dosier March 25, 2023 - 21:38

Çdo vit, miliona njerëz nga mbi 190 vende koordinohen për të fikur dritat e tyre për vetëm një orë. Ngjarja është pjesë e një tradite vjetore për të rritur ndërgjegjësimin për ndryshimet klimatike.

Ja çfarë duhet të dini përpara festimit të 16-të vjetor të Orës së Tokës.

Çfarë është Ora e Tokës?

Ora e Tokës u lançua në vitin 2007 nga Fondi Botëror i Kafshëve të Egra dhe partnerët e tij në Sydney, Australi, sipas një njoftimi për lajmet nga organizata . Organizata jofitimprurëse e përshkruan Orën e Tokës si “lëvizjen më të madhe globale bazë për mjedisin”.

“Ora e Tokës synon të rrisë ndërgjegjësimin dhe të ndezë biseda globale për mbrojtjen e natyrës, trajtimin e krizës klimatike dhe punën së bashku për të formuar një të ardhme më të ndritshme për të gjithë ne”, thotë WWF në faqen e internetit të Orës së Tokës.

Fushata e Orës së Tokës ka çuar në veprime të tjera që lidhen me frenimin e ndryshimeve klimatike. Kapitulli i WWF në Ugandë, për shembull, krijoi “Pyllin e Orës së Tokës” në 2013. Përveç kësaj, Argjentina përdori fushatën e saj të Orës së Tokës 2013 për të ndihmuar në miratimin e një projektligji të Senatit për 8.4 milionë hektarë zonë të mbrojtur detare në vend, sipas WWF.

Sa është Ora e Tokës?

Për të marrë pjesë, gjithçka që duhet të bëni është të fikni dritat në shtëpinë tuaj nga ora 20:30 deri në 21:30 në zonën tuaj kohore lokale të shtunën.

Pika referimi ikonike si Empire State Building në Nju Jork, Space Needle në Seattle dhe Willis Tower në Çikago do të errësohen për Orën e Tokës.

Si e ndihmon mjedisin fikja e dritave?

Sipas WWF, fikja e dritave është një mënyrë “simbolike” për të rritur ndërgjegjësimin për ndryshimet klimatike.

“Ora e errësirës na nxjerr nga ngarkesa e rutinave tona të përditshme dhe na lejon të reflektojmë për shtëpinë e vetme që ne të gjithë ndajmë”, tha organizata në njoftimin e saj për lajmet. “Përballë humbjes së përshpejtuar të biodiversitetit dhe ndryshimeve klimatike, nuk ka pasur kurrë një kohë më të rëndësishme për t’u bashkuar dhe për të ndërmarrë veprime për të ardhmen tonë kolektive.”

Faqja e internetit Ora e Tokës vë në dukje se planeti është duke arritur mbi 1.5 gradë Celsius , duke e bërë këtë të rrezikshëm dhe duke shkuar në një degradim të pakthyeshëm të mjedisit dhe ndryshimet klimatike që do të ndikojnë në të gjitha shoqëritë dhe ekonomitë tona”.

Organizata inkurajon pjesëmarrësit që gjatë kohës që do të fikin dritat të bëjnë diçka pozitive për planetin tonë.  /abcnews