Zbulohet një korridor i fshehtë në Piramidën e Madhe të Gizës

Zbulohet një korridor i fshehtë në Piramidën e Madhe të Gizës

Dosier March 02, 2023 - 17:27

Zyrtarët egjiptianë të antikiteteve thonë se kanë konfirmuar ekzistencën e një korridori të brendshëm të fshehur mbi hyrjen kryesore të Piramidës së Madhe të Gizës.

Videoja nga një endoskop tregoi brendësinë e korridorit, i cili është 9 m i gjatë dhe 2,1 m i gjerë.

Zyrtarët thonë se mund të jetë krijuar për të rishpërndarë peshën e piramidës rreth hyrjes ose të dërgon në një dhomë tjetër ende të pazbuluar. Kjo u zbulua për herë të parë në vitin 2016 duke përdorur një teknikë imazherike të quajtur muografi.

Një ekip shkencëtarësh nga Projekti ScanPyramids ishin në gjendje të kuptonin ndryshimet e densitetit brenda piramidës duke analizuar se si ajo u depërtua nga muonet, të cilat janë nënprodukte të rrezeve kozmike që përthithen vetëm pjesërisht nga guri.

Teknika jo-invazive zbuloi një hapësirë ëboshe në pjesën veriore të Piramidës së Madhe, rreth 7 m mbi hyrjen kryesore, në një zonë ku ka një strukturë guri.

Teste të mëtejshme u kryen me radar dhe ultratinguj përpara se një endoskop i gjerë 6 mm (0.24 in) të futej përmes një çarje të vogël midis gurëve që përbëjnë shevronët.

Pamjet nga kamera u zbuluan në një konferencë shtypi pranë piramidës të enjten. Në to tregohej një korridor me mure të bëra nga blloqe guri të gdhendur përafërsisht dhe një tavan guri të harkuar.

“Ne do të vazhdojmë skanimin tonë në mënyrë që të shohim se çfarë mund të bëjmë, për të kuptuar se çfarë mund të zbulojmë nën të, ose në fund të këtij korridori,” tha Mostafa Waziri, kreu i Këshillit të Lartë të Egjiptit të Antikiteteve.

Piramida e Madhe, e cila është 146 metra e lartë, u ndërtua në rrafshnaltën e Gizës gjatë dinastisë së katërt nga faraoni Khufu, ose Keopsi, i cili mbretëroi nga rreth 2589 para Krishtit deri në 2566 para Krishtit.

Pavarësisht se është një nga monumentet më të vjetër dhe më të mëdhenj në Tokë, nuk ka konsensus se si është ndërtuar.

Arkeologu egjiptian Zahi Hawass tha se korridori përfaqësonte një “zbulim të madh”.

Ai tha gjithashtu se kjo mund të ndihmojë në zbulimin nëse dhoma e varrimit të mbretit Khufu ekzistonte ende brenda piramidës.

Ai spekuloi se mund të ketë “diçka të rëndësishme” në hapësirën poshtë korridorit, duke shtuar më pas: Jam i sigurt që pas disa muajsh do të mund të shohim nëse ajo që po them është e saktë apo jo.

Një zbrazëti e dytë, më e madhe brenda piramidës u zbulua duke përdorur tomografinë muonike në vitin 2017. Ajo vlerësohet të jetë 30 m e gjatë dhe disa metra e lartë dhe ndodhet mbi Galerinë e Madhe. /abcnews