Kush është gazetarja që u konsiderua si gruaja më me ndikim në Amerikë [foto]

Kush është gazetarja që u konsiderua si gruaja më me ndikim në Amerikë [foto]

Dosier February 04, 2023 - 13:41

Dorothy Thompson (1893-1961) ishte një gazetare dhe transmetuese amerikane që raportonte nga Gjermania gjatë viteve të hershme, duke paralajmëruar botën për rreziqet e fashizmit.

Ajo ishte korrespondentja e parë e huaj e dëbuar nga Gjermania naziste në vitin 1934 dhe ishte një nga komentueset e pakta femra të lajmeve në radio gjatë viteve 1930.

Thompson lindi në Lancaster, Nju Jork, dhe pasi u diplomua në Universitetin e Sirakuzës, ajo shkoi të punonte për Partinë e Votimit në Nju Jork. Pas kalimit të Amendamentit të 19-të në 1920, ajo u zhvendos në Evropë për të ndjekur një karrierë në gazetari. Fliste rrjedhshëm gjermanisht, në vitin 1927 ajo ishte shefe e zyrës gjermane për New York Post.

Në fund të viteve 1920, ajo u bë e vetëdijshme për rritjen e Partisë Naziste dhe intervistoi Hitlerin në vitin 1931. Në fillim ajo e përçmoi Hitlerin, duke shkruar: “Ai është pa formë, pothuajse pa fytyrë, një njeri fytyra e të cilit është një karikaturë, një njeri korniza e të cilit duket e trashë, pa kocka. Ai është i paqëndrueshëm dhe me humor, i sëmurë dhe i pasigurt. Ai është vetë prototipi i njeriut të vogël”.

Ajo e kuptoi shpejt rrezikun që përfaqësonte dhe shkroi një libër, “Unë pashë Hitlerin”, i cili vuri në dukje rreziqet e fitimit të pushtetit. Hitleri e gjeti librin e saj dhe artikujt rreth tij si ofendues dhe u dëbua nga Gjermania në gusht 1934. Ajo u kthye në Shtetet e Bashkuara dhe me krenari krijoi dhe shfaqi urdhrin e saj të dëbimit.

Në vitin 1936, Thompson filloi të shkruante një kolonë javore të sindikuar, “On the Record” për New York Herald Tribune. Ajo gjithashtu punoi si transmetuese radio për NBC. Ndër temat që ajo përmendi ishte rreziku i Gjermanisë naziste.

Image

 

Gjatë viteve 1930 dhe ‘40, edhe para shpalljes së luftës, Thompson u kërkoi amerikanëve t’i kushtonin më shumë vëmendje kërcënimit që Gjermania naziste që përbënte për demokracinë dhe hebrenjtë e Evropës.

Në vitin 1939, revista Time e quajti atë “pa dyshim gruaja më me ndikim në Amerikë” pas Zonjës së Parë Eleanor Roosevelt. Shkrimet dhe transmetimet radiofonike të Thompson paralajmëruan publikun për persekutimin e hebrenjve nga Gjermania naziste dhe kërcënimin që nazizmi përbënte për demokracinë dhe paqen ndërkombëtare.

Image

 

Në vitin 1928, Thompson u martua me romancierin Sinclair Lewis, por dashuria eb tyre përfundoi në divorc në vitin 1940. Në vitin 1943, ajo u martua me artistin çekosllovak Maxim Kopf. Për Kopf, ajo shkroi: “Ai është njeriu me të cilin duhet të martohesha në fillim”.

Image

 

Pas përfundimit të luftës, Thompson vazhdoi të shkruante, por artikujt e saj mujorë në “Ladies’ Home Journal” fokusoheshin në tema shtëpiake dhe familjare si fëmijët, kafshët shtëpiake dhe kopshtaria. Ajo vazhdoi të shkruante për Journal deri në vitin 1958, kur shëndeti i keq e detyruan të tërhiqej. /abcnews