Arkeologët zbuluan një tavernë 5000-vjeçare me ushqime të mbetura në Irak

Arkeologët zbuluan një tavernë 5000-vjeçare me ushqime të mbetura në Irak

Dosier February 02, 2023 - 17:31

Një tavernë pesëmijë vjeçare u zbulua nga arkeologët amerikanë në një qytet në Irak. Duke përdorur teknologji të avancuar, studiuesit gjetën një furrë, një “frigorifer” dhe madje edhe mbetje ushqimore që datojnë – sado e pabesueshme sa duket – në 2700 para Krishtit.

Arkeologët, të cilët i kishin përqendruar kërkimet e tyre në qytetin antik të Lagashit, pretendojnë se e kanë vendosur tavernën vetëm 48 centimetra nën sipërfaqen e tokës. Në vjeshtën e vitit 2022, ekipi i tij kërkimor dhe drejtoresha e gërmimeve, Sarah Piccimedi, nga Universiteti i Pizës, arriti të depërtonte në llogore.

Më pas shkencëtarët zbuluan furrën, frigoriferin e lashtë që nxirrte lagështi për të mbajtur ushqimin në gjendje të mirë dhe dhjetëra legena, shumë prej të cilëve përmbanin mbetje peshku.

“Unë mendoj se tipari i parë që ra në sy ishte kjo furrë e madhe dhe është vërtet e bukur,”- tha arkeologu Reed Goodman.

Lagash në Irak , ku u zbulua taverna e lashtë, është qyteti i sotëm i al-Himba, një nga qytetet më të vjetra dhe më të mëdha në Mesopotaminë jugore.

Qyteti antik mbulonte një zonë pak më shumë se pesë kilometra. Zbulimi i ri përforcon pikëpamjen e ekipit të saj se shtresat shoqërore nuk ishin thjesht të ndara në dy klasa – elita dhe skllevërit- por ekzistonte gjithashtu një klasë e mesme.

“Fakti që keni një vend grumbullimi publik ku njerëzit mund të ulen dhe të shijojnë një birrë dhe peshqit e tyre, tregon se ata nuk punonin nën tiraninë e mbretërve,”- shpjegon arkeologiu amerikan. Goodman. /abcnews