Zbulimi: Mumiet më të vjetra në botë përmbajnë një toksinë vdekjeprurëse

Zbulimi: Mumiet më të vjetra në botë përmbajnë një toksinë vdekjeprurëse

Dosier January 23, 2023 - 16:44

Mumiet kanë qenë një burim magjepsjeje për mijëra vjet, por rezulton se një nga mumiet më të vjetra në botë, pasi ato në të vërtetë përmbajnë një toksinë vdekjeprurëse.

Mumiet, të cilat janë mijëvjeçarë të vjetër u gjetën në shkretëtirën Atacama të Kilit dhe ato në fakt janë para mumieve egjiptiane - që shumica prej nesh mendojnë kur dëgjojnë fjalën 'mumje' - me mijëra vjet.

Më të vjetrat janë 7000-vjeçare dhe për këtë arsye ata u mbrojtën nga UNESCO në Listën e Trashëgimisë Botërore në 2021.

Siç raportohet nga BBC, këto mumie janë aq të vjetra sa janë shembulli më i hershëm i njohur i ruajtjes artificiale të njerëzve.

Por sipas studimit të gjatë nga shkencëtarët, u bë një zbulim tronditës për vetë trupat, pasi ato përmbanin nivele të larta të rrezikshme arseniku, gjë që i vrau ata mijëra vjet më parë.

Duke shpjeguar pse shumica e mumieve janë fëmijë, Bernardo Arriaza, një antropolog në Universitetin e Tarapaca, i tha EFE: "Popullatat e para që mbërritën atje për t'u vendosur u helmuan kronikisht nga arseniku, gjë që çon në shkallë të lartë të vdekshmërisë perinatale".

Arseniku erdhi nga lumi Camarones, ku arseniku gjendet natyrshëm në nivele të larta.

Kur kjo rezultoi në vdekje masive të foshnjave, spekulohet se në një përpjekje për të pajtuar me humbjet, njerëzit Chinchorro filluan të mumifikojnë të vdekurit e tyre.

Besohet gjithashtu se të vdekurit mumifikoheshin për t'i bërë ata më të hijshëm për të gjallët dhe për qëllime fetare.

Ashtu si në proceset moderne të balsamimit, kjo përfshinte ndryshime në organet e brendshme, por në vend të përdorimit të lëngut balsamues, ata përdorën argjilën për të ngadalësuar procesin e dekompozimit.

Por arseniku nuk është e vetmja gjë toksike për mumiet pasi ato gjithashtu u lyen me mangan gjatë procesit të mumifikimit - një substancë që u përdor për bukurinë e saj. /oranews