Zbulohet një koloni e re pinguinësh perandorë në Antarktidë

Zbulohet një koloni e re pinguinësh perandorë në Antarktidë

Dosier January 21, 2023 - 21:42

Shkencëtarët britanikë njoftuan sot se kanë identifikuar një koloni të re të pinguinëve perandorë në Antarktidë falë imazheve satelitore, një specie veçanërisht e kërcënuar nga ndryshimet klimatike.

Ekipi hulumtues e dalloi këtë koloni prej 500 pinguinësh falë njollave të errëta të lëna nga jashtëqitjet e kafshëve në akull, të cilat ishin të dukshme në imazhet satelitore, shpjegoi British Antarctic Survey, një organizatë kërkimore britanike.

Kolonia e re e çon në 66 numrin e grupeve të pinguinëve perandorë që janë parë në Antarktidë, gjysma e tyre falë imazheve satelitore.

“Është një zbulim emocionues por nuk është një lajm i mirë kjo koloni është e vogël dhe në një zonë që është shumë e prekur nga shkrirja e akullit,” shpjegoi profesori Peter Fretwell i cili drejtoi Anketimin Britanik të Antarktidës.

Pinguinët perandorë jetojnë dhe shumohen në Antarktidë dhe së fundmi janë shtuar në listën e specieve të rrezikuara të agjencisë amerikane të kafshëve të egra, sipas AFP.

Ndryshimet klimatike dhe shkrirja e akullit kërcënojnë zonat e shumimit të pinguinëve, ndërsa oksidimi i oqeanit kërcënon disa nga butakët me të cilët ushqehen.

Shkencëtarët vlerësojnë se me ritmin e ndryshimit të klimës, pothuajse të gjithë pinguinët perandorë do të zhduken deri në fund të shekullit. /abcnews