Historia e gruas që financoi studimet e para për krijimin e pilulave kontraceptive [foto]

Historia e gruas që financoi studimet e para për krijimin e pilulave kontraceptive [foto]

Dosier January 15, 2023 - 11:19

Katharine Dexter McCormick (1875-1967) lindi në një shtëpi të pasur dhe plot luks, por e përdori arsimin dhe privilegjin e saj për të mbrojtur të drejtën e votës së grave, të drejtat e grave dhe financoi studime shkencore për të financuar kërkime mbi pilulën e kontrollit të lindjes.

Familja e Katharines kishte përdorur prej kohësh pozicionin e saj në shoqëri për të ndihmuar të tjerët. Anëtarët e familjes Dexter në shekullin e 19-të përdorën shtëpinë e tyre si një ndalesë në hekurudhën e nëndheshme për të kontrabanduar zezakët e skllavëruar nga Jugu drejt sigurisë.

Babai i Katharine, Wirt Dexter, ishte një avokat i profilit të lartë në Çikago, i cili ndihmonte qytetarët më të varfër. Pas zjarrit të Çikagos të vitit 1871, ai u bë udhëheqës i Shoqatës së Ndihmës dhe Ndihmës së Çikagos, përgjegjës për shpërndarjen e miliona dollarëve në donacione dhe sigurimin e qymyrit, dyshekëve, ushqimit, veshjeve dhe batanijeve për mijëra viktimat e zjarrit. Ai vdiq në moshën 57-vjeçare kur Katharine ishte 14-vjeçare.

Image

 

Pas vdekjes së babait të tij, Katharine u interesua për studimin e mjekësisë. Ajo u pranua në Institutin e Teknologjisë të Massachusetts (MIT), një nga të paktat studente femra në atë kohë dhe u diplomua në vitin 1904 me një diplomë në biologji. Më vonë ajo dhuroi fondet për konviktin e parë të grave në MIT, McCormick Hall, i quajtur sipas burrit të saj Stanley. Kur u hap në vitin 1963, ajo ofroi dhoma për 200 gra, katër herë më shumë se numri që mund të strehonte më parë.

Pas diplomimit, Katharine u martua me Stanley McCormick, familja e të cilit zotëronte biznesin bujqësor International Harvester. Fatkeqësisht, Stanley vuante nga skizofrenia, e cila ishte aq e keqe sa u institucionalizua dy vjet pas martesës së tyre dhe mbeti në kujdesin psikiatrik për pjesën tjetër të jetës së tij.

Image

 

Katharine u vendos në lëvizjen e grave për të votuar. Në kohën kur u ratifikua Amendamenti i 19-të në vitin 1920, ajo kishte shërbyer si arkëtare dhe nënkryetare e Shoqatës Kombëtare Amerikane të Votimit të Gruas (NAWSA). Gjatë Luftës së Parë Botërore, ajo shërbeu si kryetare e Seksionit të Shërbimit të Luftës të NAWSA dhe ishte anëtare e Komitetit të Grave të Këshillit të Mbrojtjes Kombëtare. Në vitin 1920 ajo ishte nënkryetare e Unionit të Votuesve të Grave.

Katharine besonte se gratë duhet të kontrollonin jetën e tyre riprodhuese, kështu që në vitet 1920, kur kontrolli i lindjes ishte i paligjshëm në Shtetet e Bashkuara, ajo filloi të kontrabandonte pompa me diafragmë nga Europa. Katharine, e cila fliste rrjedhshëm frëngjisht, gjermanisht dhe disa gjuhë të tjera, udhëtoi disa herë në Europë ku u takua me prodhuesit e pompave me diafragmë. Ajo bleu mbi 1000 në çdo udhëtim dhe i qepte në qepjet e rrobave që ajo sillte me vete. Meqenëse ajo ishte një grua e pasur, në një kohë kur gratë e pasura udhëtonin nga qyteti në qytet për t’u pajisur me tendencat më të fundit të modës.

Image

Katharine më vonë financoi kërkime për një kontraceptiv oral. Gregory Pincus po studionte hormonet riprodhuese në Fondacionin Worcester për Biologjinë Eksperimentale. Katharine siguroi rreth 2 milion dollarë, rreth 20 milion dollarë në paratë e sotme, për të paguar për kërkime dhe prova njerëzore. FDA miratoi pilulën e kontrollit të lindjes në vitin 1960, shtatë vjet para vdekjes së Katharine. /abcnews