Mijëra bomba ende të pashpërthyera që nga Lufta e Dytë Botërore

Mijëra bomba ende të pashpërthyera që nga Lufta e Dytë Botërore

Dosier December 27, 2022 - 12:47

Sipas një artikulli të BBC, mijëra bomba janë të ende pashpërthyera rreth Uellsit që nga Lufta e Dytë Botërore. Shumë prej këtyre bombave janë gjetur në Cardiff dhe Swansea.

Sipas historianit Steve Day, në fillim të luftës, autoritetet ishin “krejtësisht të papërgatitura” për mënyrën se si të asgjensonin bombat. Një oficer i asgjësimit të bombave Day është shprehur me shaka: “bashkohuni me ushtrinë dhe shihni botën, bashkohuni me skuadrën e asgjësimit të bombave dhe shikoni botën tjetër’.

“Ishte një çështje për të cilën familja ime është shumë e vetëdijshme sepse më 21 shkurt 1941, gjyshi në atë kohë 15-vjeç, Les Prior, ishte në detyrë në Swansea’s Castle Street,”.

Si pjesë e Gardës, roli i tij ishte të drejtonte makinat larg zonës në vende të sigurta, ndërsa ekspertët e asgjësimit të bombave u përpoqën të çaktivizonin një pajisje të pashpërthyer.

Qendra e qytetit Swansea duhej të rindërtohej pasi u vu në shënjestër gjatë Luftës së Dytë Botërore. Në vitin 1941, Uellsi u bë një fushë beteje e madhe, jo vetëm për shkak të objektivave industriale përgjatë Kanalit të Bristolit, por për shkak të pasigurisë në veriperëndim të Anglisë, raporton abcnews.al.

“Cardiff, dhe veçanërisht Swansea ishin objektivat kryesore, veçanërisht duke pasur parasysh rafinerinë në Llandarcy, “tha Day.

Për shkak të kësaj, më shumë se 80 vite më vonë, pamja e automjeteve të Ministrisë së Mbrojtjes (MM) që nxitojnë drejt emergjencave janë ende të zakonshme në rrugët e Uellsit.

Kjo për shkak se rreth 10% e të gjitha bombave gjermane që janë lëshuar në Uells nuk u asgjesuan. Duke pasur parasysh se kishte 743 sulme ajrore mbi Uells, secila me nga pesë deri në 30,000 pajisje, mijëra ende nuk kanë pashpërthyer, shton më tej Day.

Autori dhe historiani nga Swansea ka përshkruar mënyrat e ndryshme që ata janë trajtuar gjatë dekadave në librin e tij Danger UXB WW2 Wales.

“Në fillimin e luftës, ne ishim krejtësisht të papërgatitur për mënyrën se si të asgjësonim bombat e pashpërthyera,” tha ai.

Punonjësi i Ministrisë së Mbrojtjes, Day tha se përgjegjësia i kaloi forcave të armatosura, ku secila prej ushtrisë, RAF dhe Marinës Mbretërore kishte përgjegjësi për çminimin në zonat e tyre të komandës.

Para se Uellsi të sulmohej, një shembull i hershëm i bombave të përdorura nga Luftwaffe ishte dërguar në RAF Sullom Voe në ishujt Shetland për inspektim. Por shumë kohë dhe përpjekje u shpenzuan për asgjë.

“Gjithçka që britanikët do të duhej të bënin ishte të inspektonin planet dhe kështu mund t’i kishin kursyer vetes disa muaj kërkime.”

Ai tha se bombat e pashpërthyera nuk janë gjithmonë aty ku do të prisnit të ishin, pranë objektivave të synuara. Në vitin 1941, Luftwaffe kishte zbuluar se ekspertët britanikë të asgjësimit të bombave kishin kuptuar se si të lidhnin siguresat e tipit 15 me qark të shkurtër.

Një nga këto bomba me një ton (1000 kg) vrau shtatë burra, humbja më e madhe e personave që merreshin me asgjësimin e bombave gjatë gjithë luftës.

Day tha se shumë nga të njëjtat metoda dhe teknika të asgjësimit të bombave nga Lufta e Dytë Botërore përdoren ende sot e kësaj dite, megjithëse robotët kryejnë shumë nga punët më të rrezikshme. /abcnews