Del në ankand dokumenti i nënshkruar nga Darvini, mund të shitet për mbi një milion funte

Del në ankand dokumenti i nënshkruar nga Darvini, mund të shitet për mbi një milion funte

Dosier November 25, 2022 - 14:34

Një copë letër e nënshkruar nga Charles Darwin që mbron teorinë e tij të evolucionit do të dalë në ankand nga Sotheby’s në Nju Jork. Artikulli mund të shitet për mbi një milion funte, një çmim rekord për një dorëshkrim të Darvinit. Dokumenti u krijua nga natyralisti dhe biologu anglez për t’u kopjuar në një revistë të famshme në 1865.

Darvini nuk e kishte zakon të arkivonte shkrimet e tij dhe kështu shumë pak material origjinal ka mbijetuar. Kur e bënte, ai gjithmonë firmoste vetëm me shkurtesën “C Darwin” ose “Ch Darwin”. Ai shumë rrallë e shkruante emrin e tij të plotë, “Charles Darwin”.

Profesori John van Wye, i cili kuron koleksionin shkencor të njohur si Darwin Online, i tha BBC-së se dokumenti është veçanërisht i veçantë. “Ai përfshin një pasazh që shfaqet në edicionin e tretë të “Për origjinën e specieve”, shpjegoi pedagogu i lartë në Universitetin Kombëtar të Singaporit.

“Është një thënie me të vërtetë e preferuar, sepse ai po përpiqet të thotë se njerëzit mund ta shohin teorinë e tij të pabesueshme dhe të çuditshme, por ata argumentuan të njëjtën gjë për Njutonin dhe gravitetin, dhe askush nuk dyshoi më për ekzistencën e gravitetit.

E njëjta gjë, thotë ai, në fund të fundit do të ishte e vërtetë për parimin e evolucionit të bazuar në përzgjedhjen natyrore, tha profesori për BBC News. /abcnews