Harris njofton 1.5 miliardë dollarë ndihmë për Ukrainën në Samitin e Paqes në Zvicër

Harris njofton 1.5 miliardë dollarë ndihmë për Ukrainën në Samitin e Paqes në Zvicër

Bota June 15, 2024 - 14:06

Zëvendëspresidentja e SHBA, Kamala Harris, ka njoftuar më shumë se 1.5 miliardë dollarë ndihmë pjesërisht për sektorin energjetik të Ukrainës dhe situatën humanitare si rezultat i pushtimit të plotë të Rusisë.

Njoftimi u bë derisa Harris mori pjesë në samitin e paqes në Ukrainë në Lucern, Zvicër, ku ajo do të takohet me presidentin e Ukrainës, Volodymyr Zelenskiy, dhe do të flasë në seancën plenare të samitit.

1.5 miliardë dollarë përfshin 500 milionë dollarë në fonde të reja për ndihmën e energjisë dhe ridrejtimin e 324 milionë dollarëve në fondet e shpallura më parë drejt riparimit emergjent të infrastrukturës së energjisë dhe nevojave të tjera në Ukrainë, tha zyra e zëvendëspresidentes, shkruan The Guardian.

Në një deklaratë, zyra e Harris tha:

Këto përpjekje do të ndihmojnë Ukrainën t’i përgjigjet sulmeve të fundit të Rusisë ndaj infrastrukturës energjetike të Ukrainës duke mbështetur riparimin dhe rikuperimin, duke përmirësuar qëndrueshmërinë e Ukrainës ndaj ndërprerjeve të furnizimit me energji dhe duke hedhur bazat për të riparuar dhe zgjeruar sistemin energjetik të Ukrainës.

Ajo gjithashtu njoftoi më shumë se 379 milionë dollarë ndihmë humanitare nga departamenti i shtetit dhe Agjencia e SHBA për Zhvillim Ndërkombëtar për të ndihmuar refugjatët dhe njerëzit e tjerë të prekur nga lufta.

Paratë janë për ndihmën ushqimore, shërbimet shëndetësore, strehimin dhe shërbimet e ujit, kanalizimeve dhe higjienës për miliona ukrainas.

Harris, e cila do të kalojë më pak se 24 orë në tubimin në Lucern të Zvicrës, do të qëndrojë në vend të Presidentit Joe Biden në këtë ngjarje.