Ambasadorja e Belgjikës: S’ka konsensus në Këshillin e BE-së për Serbinë, s’pamë asnjë ndryshim në këtë vend

Ambasadorja e Belgjikës: S’ka konsensus në Këshillin e BE-së për Serbinë, s’pamë asnjë ndryshim në këtë vend

Bota June 14, 2024 - 13:52

Zgjerimi i Bashkimit Evropian është rënë dakord në nivel politik dhe askush nuk do ta ndalë atë proces, tha ambasadorja e Belgjikës në Serbi dhe Mal të Zi Kati Bugenhout në një intervistë të publikuar sot për Europijen Western Balkans (EWB).

Bugenhouti theksoi për EWB-në se BE-ja nuk mund të zgjerohet pa kushte dhe se BE-ja u kushton rëndësi të madhe vlerave themelore.

“Ne nuk mund të ulim standardet tona vetëm për të pranuar vende të reja, nëse ato vende nuk respektojnë të njëjtat vlera dhe standarde”, theksoi Kati Buchenhout.

Duke folur për negociatat ndërmjet Serbisë dhe BE-së, ambasadorja tha se në raportin për progresin e Serbisë nga nëntori 2023, shkruhet se nuk ka kritere të mbetura tranzicioni dhe se Komisioni Evropian rekomandoi hapjen e kapitullit.

Kati Bugenhout kujtoi se Qeveria e Serbisë ka punuar në një mandat teknik nga zgjedhjet e dhjetorit deri më 2 maj, që do të thotë se “praktikisht nuk ka pasur punë legjislative gjatë katër muajve të parë të vitit 2024, gjatë të cilit Belgjika kryeson Këshillin e BE-së.

“Për momentin nuk ka ende konsensus në Këshill, sepse nuk kemi parë ndonjë ndryshim”, tha Kati Bugenhout.

Me rastin e zgjedhjeve për Parlamentin Evropian, ajo tha se është treguar se nuk ka ndryshim në vlerat themelore dhe se BE-ja do të vazhdojë të funksionojë në të njëjtat parime mbi të cilat është themeluar. Një përshtypje tjetër është se partitë e qendrës qëndruan të forta. /express