Departamenti i Shtetit: Ne sponsorizojmë me krenari rezolutën për Srebrenicën

Departamenti i Shtetit: Ne sponsorizojmë me krenari rezolutën për Srebrenicën

Bota April 24, 2024 - 09:34

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë krenare që sponsorizojnë propozimin për një rezolutë mbi gjenocidin në Srebrenicë, i cili u prezantua nga Ruanda, Gjermania dhe Bosnjë dhe Hercegovina, njoftoi Departamenti i Shtetit.

“Përkujtimi i duhur i atij krimi, si dhe kujtimi i mijëra atyre që humbën jetën atëherë, është në përputhje me përpjekjet e mëparshme të Kombeve të Bashkuara për të njohur dhe përkujtuar rastet e tjera të gjenocidit,” njoftoi së fundi Departamenti i Shtetit në përgjigje për Zërin e Amerikës.

Njoftimi tregoi se Gjykata Ndërkombëtare Penale si dhe Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë, konfirmuan faktin se gjenocidi u krye në Srebrenicë në korrik 1995.

Gjithashtu u tha se Shtetet e Bashkuara mbështetën rezolutat e mëparshme që konfirmonin gjenocidin në vende të tjera në botë – të cilat u konfirmuan nga gjykatat ndërkombëtare.

“Përkujtimi i të vërtetave historike dhe pranimi i fakteve e vendos rajonin në rrugën e pajtimit. Duke pasur parasysh mohimet e reja të gjenocidit të dëgjuara në vendet e Ballkanit Perëndimor, Shtetet e Bashkuara besojnë se është e rëndësishme të përkujtohet gjenocidi në Srebrenicë në këtë mënyrë”, thuhet në reagimin e Departamentit të Shtetit.

Gjithashtu theksohet se Rezoluta nuk është e drejtuar kundër asnjë shteti dhe as nuk imponon përgjegjësi kolektive mbi ndonjë grup të caktuar etnik.

Në selinë e OKB-së në Nju-Jork po zhvillohen konsultime jozyrtare për projekt-rezolutën që shpall 11 korrikun si Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës.

Siç njoftohet në faqen zyrtare të OKB-së, konsultimet për draftin e quajtur “Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë 1995” u mblodhën nga misionet e përhershme të Gjermanisë dhe Ruandës, së bashku me misionet e Shqipërisë, Bosnjë dhe Hercegovinës, Kilit. , Finlanda, Franca, Irlanda, Italia, Jordania, Holanda, Lihtenshtajni, Malajzia, Zelanda e Re, Sllovenia, Turqia dhe Shtetet e Bashkuara.

Propozimi i Rezolutës duhet të jetë në rend dite në fillim të majit.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ndodhet në Nju Jork, ku vijon bisedimet me përfaqësues të vendeve të ndryshme përpara votimit në Asamblenë e Përgjithshme për Rezolutën për Ditën e Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës, duke vënë në dukje, siç tha ai, të gjitha rreziqet që ka Një rezolutë e njëanshme dhe e detyruar mund t’i sjellë rajonit, ndërkombëtarëve rendin juridik dhe vetë OKB-së”. /VOA