Evropianët favorizojnë anëtarësimin e Ukrainës në BE

Evropianët favorizojnë anëtarësimin e Ukrainës në BE

Bota April 04, 2024 - 18:40

Ukraina është vendi kandidat i preferuar për t’u bashkuar me BE-në për votuesit evropianë, zbulon një sondazh ekskluziv i IPSOS/Euronews, por zgjerimi i bllokut nuk është ndër prioritetet kryesore të qytetarëve përpara zgjedhjeve të BE-së të qershorit të ardhshëm.

Dyzet e pesë për qind e votuesve në të gjithë BE-në janë në favor të anëtarësimit të Ukrainës në bllok, ndërsa 35 për qind janë hapur kundër tij dhe 20 për qind e tjerë janë në dy mendje për këtë.

Vendi i shkatërruar nga lufta dhe Moldavia fqinje bënë përpjekjen e tyre për t’u bërë anëtarë të BE-së brenda disa javësh pasi Rusia nisi pushtimin e saj në shkallë të plotë të Ukrainës në fund të shkurtit 2024 dhe fitoi statusin e kandidatit në kohë rekord. Udhëheqësit e BE-së kanë rënë gjithashtu dakord që të hapin bisedimet e negociatave, transmeton Klankosova.tv.

Para luftës, perspektiva e anëtarësimit të Ukrainës në bllok konsiderohej e largët pasi vendeve të tjera në Ballkanin Perëndimor, deri atëherë, u kishin ngecur ofertat e tyre për vite me radhë.