Alexei Navalny, avokati i liderit të opozitës thuhet se është arrestuar në Moskë

Alexei Navalny, avokati i liderit të opozitës thuhet se është arrestuar në Moskë

Bota February 27, 2024 - 19:34

Një avokat i liderit të opozitës ruse Alexei Navalny, i cili vdiq në burg këtë muaj, thuhet se është arrestuar në Moskë.

Sipas burimeve të mediave ruse, Vasily Dubkov u arrestua për “shkelje të rendit publik”.

Pas vdekjes së Navalny,  Dubkov shoqëroi nënën e tij në koloninë e burgut Arktik ku vdiq më 16 shkurt.

Autoritetet ruse nuk e kanë konfirmuar ende arrestimin e Dubkov.

Në tetor 2023, avokatë të tjerë të Navalny – Vadim Kobzev, Igor Sergunin dhe Aleksei Lipster – u arrestuan me akuzën e “ekstremizmit”.

Në janar, Olga Mikhailova, një tjetër avokate e liderit të opozitës, tha se ajo ishte akuzuar për të njëjtin krim dhe vendosi të qëndronte në mërgim.

Autoritetet ruse ndaluan Fondacionin Kundër Korrupsionit, organizatën e drejtuar nga Navalny, për “ekstremizëm” në vitin 2021.

Trupi i liderit të opozitës u mbajt nga autoritetet e burgut për më shumë se një javë pas vdekjes së tij. Nëna e tij, Lyudmila Navalnaya, udhëtoi për në burgun e largët të “Ujkut Polar”, ku ai vdiq për të marrë trupin e tij, i shoqëruar nga z. Dubkov.

Trupi iu dorëzua nënës së tij tetë ditë pas vdekjes. Navalnaya tha se ajo ishte kërcënuar nga autoritetet, të cilët donin që djali i saj të varrosej në “fshehtësi”.

Aleatët e Navalny kanë thënë se po kërkojnë një vend për të mbajtur një memorial publik për ish-liderin e opozitës.

Megjithatë, sekretarja e shtypit e Navalny, Kira Yarmysh, tha të martën se shumica e vendeve të funeralit që ata kishin kontaktuar kishin refuzuar të lejonin një ceremoni në ambientet e tyre.

“Disa vende thonë se lokalet janë të zëna, disa refuzojnë kur përmendet emri Navalny. Në një vend na u tha drejtpërdrejt se agjencive funerale u ndalohej të punonin me ne”, shkroi Yarmysh, shkruan BBC.