Jeff Bezos shet 2 miliardë dollarë aksione të Amazon

Jeff Bezos shet 2 miliardë dollarë aksione të Amazon

Bota February 11, 2024 - 18:14

Jeff Bezos këtë javë ka vënë në shitje 12 milionë aksione të aksioneve të Amazon, duke i siguruar atij rreth 2 miliardë dollarë në një lëvizje strategjike që mund ta pozicionojë atë të fitojë edhe një herë titullin e “njeriut më të pasur në botë”.

Sipas mediave të huaja, shitja ishte në përputhje me një plan të shpallur nga kompania në fillim të shkurtit që Bezos të shiste 50 milionë aksione deri në fund të vitit, me vlerë rreth 8.5 miliardë dollarë në total.

Bezos zotëronte 988 milionë aksione, vetëm 10% të Amazon, në fund të dhjetorit, sipas deklaratës së përfaqësuesit të kompanisë 2023, me të gjithë aksionet e tij me vlerë rreth 168 miliardë dollarë.

Dhe një rritje e mprehtë e vlerës së aksioneve të Amazon këtë vit ka çuar në një rritje prej 22.6 miliardë dollarësh të pasurisë së vlerësuar të themeluesit dhe kryetarit ekzekutiv të kompanisë, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg.

Rritja e ka çuar Bezos në vendin e dytë në listën e njerëzve më të pasur në botë, me një pasuri neto prej 200 miliardë dollarë në kohën e publikimit.

Ndërsa motivi i saktë pas vendimit të Bezos për të shitur aksionet është i panjohur, shitja masive zvogëlon hendekun midis vlerës neto të tij dhe Elon Musk, duke e pozicionuar Bezos afër kalimit të CEO të Tesla në renditjen e njerëzve më të pasur në botë.

Para shitjes së kësaj jave të aksioneve të Amazon, pasuria neto e Bezos ishte vetëm 5 miliardë dollarë pas pasurisë së Musk prej 200 miliardë dollarësh, duke e vënë titullin e miliarderit numër 1 të arritshëm. /Telegrafi