UNICEF: Rripi i Gazës, vendi më i rrezikshëm në botë për fëmijët

UNICEF: Rripi i Gazës, vendi më i rrezikshëm në botë për fëmijët

Bota December 02, 2023 - 21:47

Agjencia e OKB-së për fëmijë po bën thirrje për armëpushim të qëndrueshëm humanitar mes Izraelit dhe Hamasit. Pas rifillimit të operacioneve ushtarake në Rripin e Gazës në orët e para të së premtes, Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët, UNICEF, bëri thirrje për ndalimin e menjëhershëm të armiqësive në enklavën palestineze të shkatërruar nga lufta, duke u bërë thirrje palëve dhe shteteve me ndikim që të sigurojnë armëpushimin.

“Duhet të zbatohet një armëpushim afatgjatë. Alternativa është e paimagjinueshme për njerëzit që, siç më tha një palestinez, tashmë jetojnë në një makth”, ka thënë zëdhënësi i UNICEF-it, James Elder.

“Mosveprimi, në thelb është miratimi i vrasjes së fëmijëve. Por ja ku jemi. Bombat filluan vetëm pak sekonda pas armëpushimit”, ka shtuar ai.

Duke cituar të dhëna nga autoritetet shëndetësore të Gazës, Organizata Botërore e Shëndetit e OKB-së (OBSH) ka thënë se më shumë se 15 mijë njerëz kishin vdekur që nga 27 nëntori. Nga ky numër 41 për qind – ose 6.150 – ishin fëmijë.

Të shtunën, autoritetet shëndetësore e përditësuan shifrën në më shumë se 15.200, 70 për qind e tyre gra dhe fëmijë.

“Është thellësisht shqetësuese të dëgjosh se si disa kanë qenë në gjendje të anashkalojnë vdekjet tragjike të mijëra e mijëra djemve dhe vajzave në Gaza dhe tani me sa duket janë të kënaqur me tmerret, sulmet duke filluar përsëri. Të pranosh sakrificën e fëmijëve në Gaza është heqja dorë nga njerëzimi”, ka thënë Elder.

OBSH-ja raportoi se 18 nga 36 spitale janë pjesërisht funksionale dhe kapaciteti total i shtretërve në Gaza ka rënë nga 3.500 në vetëm 1.562. Duke pasur parasysh nevojat ekstreme, aktualisht kërkohen të paktën 5000 shtretër.

“Sistemi shëndetësor i Gazës është gjymtuar nga armiqësitë e vazhdueshme dhe dua të theksoj se nuk mund të përballojë të humbasë më spitale apo shtretër spitalesh”, ka thënë Richard Peeperkorn, përfaqësues i OBSH-së në territoret e pushtuara palestineze. “Ne jemi jashtëzakonisht të shqetësuar për rifillimin e dhunës që mund të ketë dëmtuar ose shkatërruar objektet shëndetësore, siç ndodhi në veri”.

Pauza humanitare njëjavore në armiqësitë midis militantëve të Hamasit dhe forcave izraelite lejoi dërgimin e karburantit, ushqimit dhe ujit të nevojshëm, të cilat njerëzit i kanë pirë sapo iu dhanë, raportojnë humanitarët.

Pauza mundësoi gjithashtu lirimin e pengjeve të marra gjatë sulmit të befasishëm të 7 tetorit nga Hamasi në Izraelin jugor dhe masakrën pasuese të rreth 1200 njerëzve dhe lirimin e të burgosurve palestinezë të mbajtur në Izrael.

Ravina Shamdasani, zëdhënëse e Zyrës së OKB-së për të Drejtat e Njeriut, theksoi se “sipas ligjit ndërkombëtar humanitar, Izraeli ka detyrimin të respektojë parimet e dallimit, proporcionalitetit dhe të kujdesit dhe sulmit, si dhe të sigurojë mbrojtjen e civilëve”. /abcnews