Stoltenberg: Polonia dhe Sllovakia do të vazhdojnë të mbështesin Ukrainën

Stoltenberg: Polonia dhe Sllovakia do të vazhdojnë të mbështesin Ukrainën

Bota September 29, 2023 - 21:41

Jens Stoltenberg tha se ka besim se Varshava dhe Bratislava do të vazhdojnë të mbështesin Ukrainën në luftën e saj kundër Rusisë pas zgjedhjeve të ardhshme në Poloni dhe Sllovaki, pavarësisht retorikës së fundit të ashpër ndaj Kievit.

Polonia, e cila do të zgjedhë parlamentin e saj të ri më 15 tetor, tha javën e kaluar se nuk do të binte më dakord për dërgesat e reja të armëve në Ukrainë dhe në vend të kësaj do të fokusohej në rindërtimin e rezervave të saj.

Polonia, anëtare e NATO-s, konsiderohej deri vonë si një nga aleatët më të vendosur të Ukrainës në luftën e saj kundër Rusisë, por marrëdhëniet e tyre u testuan pas vendimit të Polonisë për të zgjatur ndalimin e importeve të grurit ukrainas.

“Unë pres dhe jam i bindur se Ukraina dhe Polonia do të gjejnë një mënyrë për t’u marrë me këto çështje, pa pasur një ndikim negativ në mbështetjen ushtarake për Ukrainën,” tha shefi i NATO-s në një intervistë në Kopenhagë.

Sllovakia anëtare e NATO-s është gjithashtu një aleat i vendosur i Ukrainës, duke dërguar pajisje ushtarake fqinjit të saj lindor, duke përfshirë avionët luftarakë MiG-29 dhe një sistem të mbrojtjes ajrore S-300.

Por lideri i opozitës dhe ish-kryeministri Robert Fitzou, i cili kryeson sondazhet për zgjedhjet e përgjithshme, është zotuar t’i japë fund kësaj mbështetjeje ushtarake.

“Çfarëdo qeverie të re që ata të kenë në Sllovaki, ne do të vazhdojmë të bisedojmë në takimet e NATO-s,” tha Stoltenberg, “dhe jam i bindur se do të gjejmë mënyra për të vazhduar të ofrojmë mbështetje – siç kemi bërë pas çdo zgjedhjeje në këtë aleancë që nga fillimi i luftës”.